Loše navike izazivaju rak

Kancer bi mogao biti izbegnut u skoro 30 odsto slučajeva ukoliko se promeni način života, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) uoči svetskog dana borbe protiv kancera.

Izvor: Tanjug
Podeli

SZO podseća da se glavni rizici za nastanak ove opake bolesti - pušenje, gojaznost, nedovoljno konzumiranje voća i povrća, nedostatak fizičke aktivnosti, alkohol ili zagađenost vazduha u gradovima mogu izbeći.

Pušenje je najznačajniji kancerogeni faktor rizika i predstavlja 22 odsto uzročnika smrtnosti od ove opake bolesti.

SZO preporučuje da je radi prevencije potrebno otkloniti faktore rizika, kao i podvrći se vakcinaciji protiv virusa humani papiloma (HPV), uzročnika raka grlića materice, koji odnosi veliki broj žrtava u zemljama u razvoju, a izlaganje Suncu u vreme letnjih vrelina smanjiti na mininum.

Prema podacima ove zdrastvene insititucije u 2008. u svetu je umrlo od raka 7,6 miliona ljudi, što je 13 odsto uzročnika smrti.

Rak pluća, želuca, jetre,debelog creva i dojke su najzastupljeniji oblici ove teške bolesti.

U siromašnim zemljama najčešći uzročnici raka su virusi hepatis B i HPV.

Broj umrlih od raka najviši je u zemljama "trećeg sveta" u kojima 70 odsto stanovništva umire od kancera.

Prema predviđanjima SZO mortalitet čiji je uzročnik kancer nastaviće da se povećava i 2030. premašiće brojku od 13,1 miliona.

Vesti

Statini smanjuju depresiju?

Srčani bolesnici koji uzimaju statine, lekove za sniženje holesterola, možda su pod manjim rizikom od depresije nego oni koji to ne čine, ukazuje studija obavljena u SAD.

Vesti sreda 29.02. 22:05 Komentara: 6

Novi uređaj Onkologiji Vojvodine

Na Klinici za radioterapiju Instituta za onkologiju Vojvodine danas je pušten u rad uređaj za preciznu lokalizaciju tumorskih promena u planiranju zračne terapije, vrednosti 800.000 evra.

Vesti sreda 29.02. 21:01 Komentara: 0

Opasne proteze za kukove

Više stotina hiljada pacijenata u svetu moglo bi da bude izloženo većem nivou toksičnih metala u organizmu izazvanom defektnim protezama za kukove, jer ta opasnost nije bila poznata kada su im proteze ugradjivane, objavili su Britanski medicinski časopis - BMJ (British Medical Journal) i BBC.

Vesti sreda 29.02. 19:18 Komentara: 0

Uskoro novi lek za relapsnu MS

Kompanija Genzyme, deo kompanije Sanofi, saopštila je danas da je Evropska agencija za lekove (EMA) prihvatila podnošenje zahteva za marketinško odobrenje oralnog "teriflunomidea" koji je namenjen lečenju relapsnog oblika multiple skleroze (MS).

Vesti sreda 29.02. 18:22 Komentara: 0

Ko brine o zdravlju Roma?

Na unapređenju zdravstvenog sistema zaštite Roma u Srbiji postignuti su značajni rezultati ali je i kroz dalju edukaciju pripadnika te nacionalne manjine moguće doći do dodatnih poboljšanja, ocenjeno je danas u Beogradu.

Vesti sreda 29.02. 16:22 Komentara: 6
strana 1 od 149 idi na stranu