Muzika leči i ozbiljne bolesti

Docent kardiologije Predrag Mitrović iz Kliničkog centra Srbije dokazao na više od 100 bolesnika da muzika blagotvorno deluje na one koji imaju srčanu slabost, pritisak, dijabetes, epilepsiju...

Zdravlje

Izvor: Press / Novi magazin

Nedelja, 15.01.2012.

13:43

Default images

Doktor Mitrović medikamentima i muzikom pomaže pacijentima da se lakše oporave, ali i da preduprede napad angine pektoris, pojavu infarkta srca ili poremećaj srčanog ritma.

Da bi se to postiglo, potrebno je slušati muziku svakodnevno, dva puta, ujutru i uveče, po najmanje 12 minuta.

"Muzika ostavlja značajan pozitivan efekat na organizam. Srčani bolesnici bi trebalo da je slušaju kada napuste koronarnu jedinicu i odu kući, i to dva puta dnevno po 12 minuta.

Ta doza deluje kao kada piju tablete. Jer kada osoba sluša muziku koja joj odgovara, onda se luči hormon koji u narodu nazivaju hormon zadovoljstva, koji snižava krvni pritisak i usporava srčani rad.

Pozitivni efekat traje 12-ak sati, posle čega se srčana frekvencija vraća na staru meru, zbog čega je potrebno ponovo je slušati da biste bili 24 sata pod pozitivnim dejstvom", kaže doktor Mitrović.

Studija koju je sproveo trajala je sedam godina, a pacijenti su muziku slušali pune dve. U međuvremenu su dolazili na redovne kontrole, a rezultat istraživanja je bio fascinantan.

"Podelio sam pacijente u dve grupe. Jedna je samo pila lekove, a terapija druge grupe zasnivala se i na lekovima i na muzici. Dobili smo rezultat da su bolesnici koji su preležali infarkt, a posle toga slušali muziku, statistički mnogo ređe ponovo imali infarkt miokarda, da im je mnogo ređe bila potrebna operacija na srcu i, naravno, mnogo ređi je bio i smrtni ishod", ističe Mitrović.

Dodaje da, ako neko voli Cecu, Seku, Miroslava Ilića, „Van Gog", na njega će ta muzika delovati pozitivno. Pacijenti su, ipak, najbolje reagovali na klasičnu muziku, poput Mocarta, Baha, Betovena.

ŠTA ČIJA MUZIKA LEČI

Johan Sebastijan Bah - Njegova muzika je dobra uz terapiju za snižavanje visokog krvnog pritiska.

Đuzepe Verdi - Njegove note mogu da pomognu u lečenju migrene.

Antonio Vivaldi - Dela ovog slavnog kompozitora pomažu u lečenju epilepsije

Mocart - Preporučljivo je da je slušaju muškarci sa erektilnom disfunkcijom

Antonjin Dvoržak - Zaključeno je da bi bilo dobro da ovu muziku slušaju osobe sa hipotenzijom

Mihail Glinka - Njegova muzika, zvanično je utvrđeno, prija dijabetičarima

Johanes Brams - Astmatičari bi trebalo da slušaju njegovu muziku

Čajkovski i Nofler - Preporučuje se osobama koje imaju kombinaciju srčane slabosti, hipertenzije i povišenog holesterola

Anunci Paul Mantovani i Grigovo „Jutro" - Trebalo bi da slušaju pacijenti koji imaju srčanu slabost i dijabetes

Van Gog - osobe koje imaju kombinaciju srčane slabosti, hipertenziju i gojazne su

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: