Očevi ne žele da pomažu u kući

Mnoge žene se veoma ljute na svoje partnere jer ne žele da preuzmu obaveze u vezi sa kućnim poslovima i brigom oko deteta, pokazalo je najnovije istraživanje.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 10.11.2011.

17:38

Default images

Najnovija studija koja je obuhvatila preko 1.200 mama otkrila je da se većina njih, isko su udate ili žive sa partnerom, osećaju kao samohrane majke.

„Nije da ne volim i ne poštujem svog supruga, ali smatram da sam pretrpana kućnim obavezama. On pere sudove i pakuje užinu za decu. Ja planiram njihove aktivnosti posle škole, kuvam i peglam i perem veš, idem po decu u školu i osmišljavam porodične večeri. Volela bih kada bih deo oko prljavog i čistog veša ili spremanja hrane mogla da prepustim svom mužu, ipak, on se s tim ne slaže“, rekla je jedna od ispitanica.

Mnoge žene se žale, ali ipak ne preuzimaju kontrolu. Dve od 3 ispitanice su odgvorile da jedva uspevaju da izbalansiraju između roditeljskih i kućnih poslova, ali se ispak slažu da su u obavezi to da rade.

„Svi mi želimo da budemo super mame, a to se obično ne uklapa sa zaposlenim mamama koje grize savest što previše vremena provode razdvojene od dece“, rekla je Karla Runi, urednica jednog od sajtova koji je sprovodio istraživanje.

Studija je pokazala da 92 odsto zaposlenih mama, kao i 89 odsto domaćica smatra da su pretrpane poslom, kućnim i roditeljskim obavezama, a 60 odsto njih se oseća kao da su same u toj priči.

Bilo da rade ili ostaju kod kuće, njihova lista obaveza sadrži kuvanje, veš, kupovinu, čišćenje, kupanje, hranjenje, oblačenje i zabavljanje dece.

A da to nije samo njihov lični utisak, pokazalo je istraživanje jedne neprofitne organizacije koje je pokazalo da radnim danima očevi provode svega 3 sata dnevno sa svojom decom mlađom od 13 godina.

Foto: photostock / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: