Presađivanje fekalija spas za creva

Zvuči odvratno, ali lekari tvrde da je transplantacija fekalija veoma korisna u lečenju niza gastroenteroloških poremećaja.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 03.11.2011.

10:15

Default images

Istraživači sa američkog Koledža gastroenterologije u Vašingtonu smatraju pokazali su da terapija transplantacije fekalija može olakšati problem nemirnih creva ili bakterijskih infekcija.

Transplantacija fekalnih mikroorganizama podrazumeva uzimanje izmeta od donatora posle kolonoskopske pripreme.

Taj uzorak se meša sa malo soli kako bi se napravila adekvatna gustina, a zatim se pacijent podvrgava rutinskoj kolonoskopiji tokom koje se mešavina ubacuje.

Neka od najuspešnijih istraživanja ove tehnike demonstrirala su efikasnost procedure u borbi sa infekcijom koju izaziva bakterija Clostridium difficile.

Taj mikrob može izazvati potencijalno smrtonosnu dijareju, vrtoglavicu, povraćanje i bolove u stomaku.

Pacijenti kojima se infekcija bakterijom Clostridium difficile nekoliko puta vraćala imali su sasvim drugačiju crevnu floru od zdravih ljudi. Imali su mnogo manje vrsta mikroorganizama u crevima.

U jednom delu studije 98 procenata pacijenata sa C. Difficile koji nisu reagovali na pet prethodnih tretmana imali su veoma dobre rezultate transplantacije fekalnih mikroorganizama.

Slično je bilo i sa pacijentima u Australiji koji su patili od Kronove bolesti i čira na želucu gde su se simptomi povlačili posle svega nekoliko dana od tretmana.

Foto: Apple's Eyes Studio / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: