Od veštačke oplodnje rak jajnika

Žene koje su prošle hormonsku terapiju u okviru veštačke oplodnje in vitro (IVF), su pod dvostruko većim rizikom od raka jajnika nego one koje nisu imale IVF, upozorio je tim holandskih lekara.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Petak, 28.10.2011.

15:21

Default images

Lekari su uporedili dugoročno stanje zdravlja preko 19.000 žena koje su prošle IVF proceduru i preko 6.000 takođe neplodnih žena, koje nisu imale tu terapiju, izvestila je francuska novinska agencija AFP.

Od oko 25.000 ukupno praćenih žena, u narednih 15 godina rak jajnika se pojavio kod njih 77, što je u apsolutnom smislu vrlo nizak procenat.

Međutim, od tih 77 žena, čak je 61 bila iz grupe onih koje su prošle kroz hormonsku terapiju u okviru IVF, dok je samo 16 žena pripadalo drugoj grupi.

Među 61 obolelom iz prve grupe, 30 je dobilo invazivnu formu raka jajnika, koja obično zahteva temeljnu hiruršku intervenciju i hemoterapiju, a stopa preživljavanje je niska.

Ostale obolele iz te grupe su dobile tzv. granični rak jajnika, koji ima nizak potencijal maligniteta i retko je fatalan, mada i on zahteva znatnu operativnu intervenciju.

Pošto je uzeli u obzir godine praćenih žena, broj dece (ukoliko su ih imale), kao i druge faktore koji bi mogli da budu od značaja, lekari su zaključili da je rizik od raka jajnika kod žena koje su prošle IVF terapiju dvostruko veći u odnosu na druge neprlodne žene.

Takođe je utvrđeno da se sa većim brojem IVF pokušaja ne povećava i rizik obolevanja od raka jajnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: