Zabranjuje se otkrivanje pola bebe

Evropski savet napravio je nacrt rezolucije za instrukcije medicinskom osoblju o otkrivanju pola fetusa u cilju sprečavanja “selektivnih abortusa”.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 14.09.2011.

11:05

Default images

Očekuje se da rezolucija bude usvojena u svih 47 zemalja članica Unije, a u skladu sa njom lekari i babice više neće smeti budućim roditeljima da otkrivaju pol deteta.

“Neki ljudi zahtevaju utvrđivanje pola isključivo da bi odlučili da li da zadrže dete, ali čuvanje takve informacije za sebe lekare stavlja u veoma nezgodan položaj, čak suprotan etici”, rekao je dr Meni Alvarez.

Udruženja roditelja napominju i da bi budući roditelji bili veoma uznemireni ako ova rezolucija prođe.

“Verujem da bi trudnice bile veoma ljute i razočarane kada bi im bilo saopšteno da ne smeju da znaju da li nose dečaka ili devojčicu”, smatra Džastin Roberts, osnivač jednog roditeljskog sajta.

Pol deteta je moguće utvrditi nakon 14. – 16. nedelje, a svaka država ima zaseban zakon o vremenu do kog je moguće izvesti abortus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: