Od bolesti srca umrlo 56.488 ljudi

U Srbiji je prošle godine od bolesti srca i krvnih sudova umrlo 56.488 ljudi, što je svaki drugi umrli stanovnik u zemlji, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 30.09.2011.

13:48

Default images

Gotovo 80 odsto prevremene smrtnosti i više od 50 odsto slučajeva oboljevanja od srčanog i moždanog udara može se sprečiti zdravim stilom života odnosno kontrolom ishrane, fizičkom aktivnošću i zabranom pušenja.

"Podaci iz 2010. pokazuju da je u Srbiji svakog sata od različitih bolesti srca i krvnih sudova umrlo šest osoba, a svaki osmi umrli je bio radno aktivan", navela je direktorka te ustanove Tanja Knežević i dodala da se to može sprečiti preventivnim ponašanjem.

Prema njenim rečima, srčana oboljenja su uzrok i svakog trećeg smrtnog slučaja u svetu gde godišnje 17 miliona ljudi umre od bolesti srca i krvnih sudova. Ona je navela da je u Srbiji trenutno 18,3 odsto stanovništva gojzano i da je taj procenat u porastu, iako je nepravilna ishrana među glavnim faktorima rizika oboljevanja od nezaraznih bolesti.

"Prekomernu telesnu masu ima 54,5 odsto stanovništva, odnosno 36,2 odsto odraslih je prekomerno uhranjeno, a gojazno 18,3 odsto", navela je Knežević.

U Batutu su najavili da od 1. oktobra počinje kampanja Svetski dan hrane - Oktobar mesec pravilne ishrane. Cilj je podizanje svesti o važnosti zdrave ishrane odnosno raznovrsnoj ishrani sa unošenjem mnogo voća, povrća i zastupljenošću žitarica.

Šefica kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Dorit Nican Kaluški je istakla da su faktori rizika zajednički za nastanak najzastupljenijih nezaraznih bolesti među kojima su maligna i srčana oboljenja.

"Po statistici, do 2030. godine previđa se da će nezarazne bolesti izazvati skoro pet puta više smrtnih slučajeva", navela je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: