Hemioterapija ne škodi plodu?

Lečenje trudnica hemioterapijom ne šteti njihovim nerođenim bebama, pokazala su nedavna istraživanja.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 30.09.2011.

14:35

Default images

Naučnici su proučavali zdravlje i mentalni razvoj dece majki koje su primale hemioterapiju u toku trudnoće i otkrili da po njih nema ozbiljnijih posledica, ali da veoma opasno može biti indukovano prevremeno rođenje koje se praktikuje kako bi se izbegao kontakt ploda sa jakim lekovima.

Rezultati istraživanja sprovedenog u Univerzitetskim bolnicama Luven u Belgiji pokazala su da nema potrebe za abortusima ili odlaganjem hemioterapije posle prvog tromesečja trudnoće, ali su lekari naglasili da treba izbegavati prevremeni porođaj koliko je god to moguće.

Procenjuje se da svake godine u Evropi oko 2.500 do 5.000 žena oboli od neke vrste raka, a trudnice među njima strahuju od posledica hemioterapije po njihovo nerođeno dete.

Zbog toga se mnoge majke podvrgnu abortusu.

Ipak, samo delić hemioterapije prođe kroz placentu do fetusa, a lekovi izgleda ne ostavljaju nikakve štetne posledice po zdravlje beba.

Među 70 dece rođene u toku studije, oko dve trećine rođeno je pre 37. nedelje trudnoće.

Belgijski tim naučnika otkrio je da kod dece nije bilo nikakvih anomalija, ali su otkrili poremećaje u kognitivnom razvoju kod onih koji su rođeni prerano.

Ostaje da se istraži da li će hemioterapija ostaviti posledice na tu decu u njihovom odraslom dobu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: