Stres i dijeta su nespojivi

Osobe pod stresom reaguju na dva načina, ili padaju u depresiju ili se goje. Većina oseća povećanu potrebu za slatkišima. Šta preduzeti u takvoj situaciji?

Ž. P.Izvor: novosti.rs
Podeli

U poslednje vreme ste pod velikim pritiskom, nervirate se zbog posla, rokova koji oko vas težu obruč, brinete se zbog dece, bolesti člana porodice...

Na sve to nikako da se naviknete na svoj novi odraz u ogledalu, na kilograme koji kao da su se preko noći nagomilali i učinili da sada ne možete da uđete u polovinu odeće iz ormara.

Ako ste se prepoznali u ovom opisu, znajte da bi držanje dijete dodatno pogoršalo vaše nezadovoljstvo, jer bi očekivani rezultati izostali. Zašto?

Stručnjaci ističu da, kada smo pod stresom, osećamo povećanu potrebu za slatkišima, a tu želju je, nažalost, teško kontrolisati. Ovim fenomenom se pozabavio dr Akim Peters, autor knjige “Egoistični mozak”, koji je istakao: “U stresnim situacijama mozak sebi vuče čak 90 odsto dnevnog unosa glukoze uprkos tome što mozak čini tek dva odsto naše telesne mase”.

Peters je objasnio da osobe pod stresom reaguju na dva načina, ili padaju u depresiju ili se goje. Ali dok depresivci usled stresa ignorišu hranu, oni koji stres pokušavaju da prevladaju obilnom ishranom postaju smirene, jer je hrana na izvestan način katalizator stresa.

Treba promeniti neke navike i to ne samo u ishrani. U frižideru držite samo zdrave proizvode, neka vam voće bude međuobrok, redovno se bavite sportom, okružite se dragim ljudima, na poslu se što bolje organizujte i, što je najvažnije, nemojte uvek da težite savršenstvu.

U suprotnom, bićete veoma podložni stresu, a samim tim i gojenju.

Vesti

Nemci žele da zaveštaju organe

Većina Nemaca, tačnije njih 72 odsto, podržava predloge da zavodi za zdravstveno osiguranje sprovedu testiranje o tome da li osiguranici žele da, posle smrti, doniraju svoje organe.

Vesti petak 30.09. 14:53 Komentara: 0

Veći izbor bezglutenske hrane

Kako raste broj poznatih ličnosti koje pate od intolerancije na gluten ili pak celijakije, tako proizvodnja hrane bez tog sastojka postaje veoma unosan posao u svetu, a ishrana takvim proizvodima deo globalnog trenda.

Vesti petak 30.09. 13:50 Komentara: 0

Od bolesti srca umrlo 56.488 ljudi

U Srbiji je prošle godine od bolesti srca i krvnih sudova umrlo 56.488 ljudi, što je svaki drugi umrli stanovnik u zemlji, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Vesti petak 30.09. 13:48 Komentara: 0

Dokazan efekat "čarobnih" pečurki

Mnoge osobe koje su imale priliku da probaju samo jednu dozu psilocibina – aktivnog sastojka “čarobnih pečuraka” – osetili su poboljšanja na duhovnom i psihičkom planu koja su trajala i do godinu dana. Sada su njihova iskustva i naučno potvrđena.

Vesti petak 30.09. 12:00 Komentara: 16

Tri najvažnije stavke za školarce

Tri najvažnije stavke kako da deca školsku godinu prođu u formi i zdravi su prema rečima bečkog zdravstvenog stručnjaka Hademara Bankhofera pravilna ishrana, dovoljno rekreacije i neizostavno uzimanje vode.

Vesti petak 30.09. 11:33 Komentara: 1
strana 1 od 109 idi na stranu