Kako zagađenja utiču na zdravlje?

Izrada Studije o direktnom uticaju zagađenja životne sredine na zdravlje građana trebalo bi da bude završena do kraja septembra, najavio je danas ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić ističući da očekuje da će studija doprineti pokretanju nacionalne kampanje sprečavanja zagađenja i razvoju svesti građana o tome.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Nedelja, 31.07.2011.

14:11

Default images

Dulić je Tanjugu kazao da ba su na studiji radili domaći stručnjaci iz resornog ministarstva, ali i drugih institucija i predstavnici industrije, dodajući da očekuje da će od oktobra, kada studija bude predstavljena, biti pokrenuta i nacionalna kampanja kojom bi se prikazali rezultati toga koliko ekološko zagađenje utiče na zdravlje.

"Očekujem i da će studija izazvati političku akciju svih - od lokalnog nivoa do državnih vlasti", naveo je ministar životne sredine.

On je objasnio da su za studiju korišćeni mnogi podaci koji su upoređivani sa istim ili sličnim podacima u zemljama u regionu ili gradovima u EU u kojima se nalaze ista ili slična industrijska postrojenja kao u Srbiji.

Takođe su korišćeni parametri i faktori koji mogu da utiču na oboljenja kao što su kardiovaskularne, respiratorne bolesti, uticaj zagađenje na decu, na povećanje incidence neplodnosti kod žena, kao i mnoge hronične bolesti.

Govoreći o aktivnostima koje imaju za cilj da se zagađenje životne sredine smanji, Dulić je rekao da se kroz zakonodavne aktivnosti i podzakonska akta prati strateški plan približavanja EU, navodeći primer da će mnoga postrojenja u industriji morati do 2015. godine da pribave integrisane dozvole, kojima će garantovati da to postrojenje ima minimalan uticaj na zagadenje životne sredine.

"Čekaju nas godine velikih ulaganja, najveći emiter zagađujućih supstanci nije samo industrija već i divlje deponije, regularne deponije koje nisu u skladu sa evropskim standardima, zagađenje opadnih voda i slično. Sve to zahteva ogromne investicije i dobru koordinaciju državnih organa", kazao je Dulić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: