Jogurt za zdravo srce

Nekoliko studija dokazalo je blagotvoran učinak jogurta na elastičnost i prohodnost arterija.

Zdravlje

Izvor: tportal.hr

Nedelja, 31.07.2011.

13:09

Default images

Australijski istraživači utvrdili su da osobe koje konzumiraju jogurt, u odnosu na one koje ga ne konzumiraju, imaju manji rizik za razvoj ateroskleroze ili kardiovaskularnih bolesti.

Autori studije ispitali su oko 1.080 osoba starijih od 70 godina o njihovoj konzumaciji mlečnih proizvoda, uključujući mleko, sir i jogurt. Tri godine kasnije, učesnicima studije ultrazvučno je merena elastičnost i prohodnost arterija.

Prema rezultatima, unos mleka i sira nije uticao na zdravlje arterija, međutim unos jogurta rezultirao je boljim zdravljem arterija. Prema studiji objavljenoj u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, konzumacija jogurta može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

To nije prva studija koja se bavila učincima jogurta na ljudsko zdravlje pa se on tako pokazao učinkovitim borcem ne samo protiv kardiovaskularnih bolesti, nego i protiv najrazličitijih probavnih smetnji, poremećene crevne mikroflore i sl., a posebno je efikasan kao 'pojačivač' imuniteta – probiotika. Iako se mnogo priča o probioticima u poslednje vreme, klasičan pojam probiotika čine bakterije u jogurtu.

Jogurt je odavno poznat kao delotvoran u očuvanju zdravlja, a njegovo povoljno delovanje pripisuje se izvornim bakterijama u jogurtu. To su kulture Lactobacillus bulgaricus i Streptotoccus thermophilus. Međutim, kulture tih bakterija nisu otporne na želučanu kiselinu pa tako u tankom crevu, gde bi bile najpotrebnije, ne dostižu znatnije koncentracije.

Ipak, te bakterije mogu olakšati probavu mlečnoga šećera prilikom deficita enzima laktoze – čestog poremećaja praćenog pojavom stomačnih grčeva, često i proliva nakon uzimanja mlečne hrane. Nakon konzumacije probiotičkih bakterija može doći do bitnog olakšanja takvih tegoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: