Duže žvakanje sprečava gojenje?

Nanovija studija otkrila je da ljudi koji duže žvaću hranu unose manje kalorija, što im može pomoći u kontroli telesne težine.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 30.07.2011.

13:35

Default images

Žvakanje zalogaja 40 puta, umesto uobičajenih 15 rezultira unosom 12 odsto manje kalorija, rezultati su istraživanja američkih naučnika.

Oni su otkrili da je žvakanje direktno povezano sa nivoom grelina u krvi, hormona koji stimuliše apetit, kao i količinom CCK, hormona koji smanjuje apetit.

“Ovi hormoni bi mogli da budu od velikog značaja u budućim terapijama gojaznosti, s obzirom da se njihovim redukovanjem direktno kontroliše apetit”, rekao je dr Šuren Vang.

12 odsto smanjen unos kalorija u grupi ispitanika koji su žvakali hranu 40 puta odnosi se na veoma značajan gubitak telesne težine. To bi, preneseno u kilograme, značilo da osoba u proseku gubi 11 kg godišnje.

Međutim, s obzirom na činjenicu da svakodnevna ishrana uključuje i hranu koja se ne žvaće (supa, sladoled i slično), stvarni gubitak težine je nešto manji.

Autori napominju da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja kako bi se bolje ispitala veza između žvakanja i poremećaja u ishrani i smatraju da bi to mogao biti efikasan način u borbi protiv gojaznosti.

Više od trećine američke populacije je gojazno, podaci us Centra za bolesti, kontrolu i prevenciju (CDC). Gojaznost je najveći faktor brojnih zdravstvenih problema, uključujući srčana oboljenja i dijabetes.

Foto: Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: