450.000 Srba ima virusni hepatitis

Pretpostavlja se da je oko 450.000 ljudi u Srbiji zaraženo virusnim hepatitisom B ili C, koji kod jednog broja obolelih, ukoliko se ne leče, dovode do ciroze i karcinoma jetre, rečeno je povodom Svetskog dana borbe protiv virusnih hepatitisa, koji će prvi put biti obeležen 28. jula.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Utorak, 26.07.2011.

14:34

Default images

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije prof. dr Dragan Delić rekao je na konferenciji za novinare da je primarni cilj lečenja hroničnog hepatitisa C izlečenje pacijenta, što se kombinovanom terapijom postiže kod 60 do 85 odsto lečenih bolesnika.

Prema Delićevim rečima, kod hroničnog hepatitisa B postojeća terapija ne dovodi do izlečenja, ali značajno smanjuje broj virusnih kopija u krvi, zaustavlja tok bolesti ka cirozi jetre, poboljšava kvalitet života i sprečava dalje širenje infekcije na druge osobe.

"Bolest nema specifične simptome i često se otkrije tek u poodmakloj fazi, u fazi dekompenzovane ciroze ili tumora jetre i zbog toga se ova bolest naziva 'tihi ubica', kazao je Delić.

On je ukazao na rizične situacije u kojima treba biti oprezan, a to su izrada tetovaže i pirsinga, tretmani kod pedikira i manikira, hirurške, stomatološke intervencije obavljene nesterilisanim ili nedovoljno sterilisanim instrumentima i korišćenje sredstava za ličnu higijenu osobe obolele od hepatitisa B ili C.

Delić je istakao da se infekcija ne može dobiti socijalnim kontaktom sa zaraženom osobom, kao i da je realan rizik od prenosa virusa i prenos sa inficirane majke na novorođeno dete, pre svega tokom porođaja.

Predsednik Udruženja za pomoć obolelima od hroničnih virusnih hepatitisa "Hronos" Jasminka Nikolić, ističe da ne postoje rizične grupe koje su izložene hepatitisu, već da postoje rizične situacije u kojima se svako može zaraziti virusima hepatitisa B i C.

Jasminka, koja se izlečila od hepatitisa, je istakla da je nakon dugog vremenskog perioda na pozitivnu listu stavljen lek nove generacije za obolele od hepatitisa B.

Doktor Delić je objasnio da je hepatitis upala jetre koja dovodi do oštećenja ili uništenja njenih ćelija (hepatocita), javlja se u akutnom i hroničnom obliku, a u nekim slučajevima akutni hepatitis prelazi u hronično stanje.

Doktorka Danijela Simić iz Instituta za javno zdravlja "Batut" je objasnila da se hepatitis može dobiti isključivo kontaktom sa krvlju zaraženom B i C virusima.

Ona je isrtakla da povećan rizik od infekcije imaju osobe koje su pre 1994. godine primale transfuzije krvi i krvnih derivata, osobe koje boluju od hemofilije, osobe koje su na dijalizi, korisnici psihoaktivnih supstanci (bilo da ih koriste intravenski ili ušmrkivanjem), zdravstevni radnici, promiskuitetne osobe i osobe koje stupaju u rizične seksualne odnose bez zaštite, sadašnji i bivši zatvorenici i osobe koje žive sa bolesnikom obolelim od hroničnog B hepatitisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: