Buka opasna po ljudski organizam

Ako ste ikada nakon puta avionom osetili olakšanje kad se dokopate mira i tišine ili ako radite blizu železnice ili aerodroma, onda znate kako je buka oko vas umarajuća i zbunjujuća.

Podeli

Kada smo pod stresom trudimo se da sredimo situaciju u životu, konflikte u vezi ili problem sa spavanjem, ali nam ne pada na pamet da je razlog povećanog stresa i lošijeg zdravlja možda uticaj bučne okoline. Prema novom izveštaju Svetske zdrastvene organizacije, buka može biti smrtonosna.

Šta je buka?

Pod bukom se podrazumeva galama koju proizvode ljudi, životinje ili mašine, a uznemirava nas, iritira i remeti aktivnost i ravnotežu u ljudskom životu.

Uzroci buke:

Mnogo je potencijalnih uzoraka, a najčešći su: avionski saobraćaj, automobilske sirene, vozovi, bolnice…

Kako buka utiče na zdravlje?

1. Stres. Gari Evans, profesor ekologije kaže da deca koja su izložena avionskom saobraćaju razvijaju odgovor “ignorisanja galame”, koji uključuje i ignorisanje govora.
2. Lošije čitanje kod dece. Nekoliko studija pokazuje da deca čije se učionice nalaze blizu aerodroma ili železnice, u proseku zaostaju godinu dana za ostalom decom iz škole.
3. Viši nivo hormona stresa
4. Viši krvni pritisak
5. Veća učestalost fatalnih srčanih udara
6. Problemi sa sluhom

Smanjenje okolne buke je izazov iz mnogo razloga. U bolnicama je, na primer, teško obložiti zidove materijalima koji absorbuju galamu, jer se teško čiste. Noviji materijali, međutim, prave se tako da mogu da izoluju buku i smanje mogućnost dobijanja infekcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 95 idi na stranu