Buka opasna po ljudski organizam

Ako ste ikada nakon puta avionom osetili olakšanje kad se dokopate mira i tišine ili ako radite blizu železnice ili aerodroma, onda znate kako je buka oko vas umarajuća i zbunjujuća.

Podeli

Kada smo pod stresom trudimo se da sredimo situaciju u životu, konflikte u vezi ili problem sa spavanjem, ali nam ne pada na pamet da je razlog povećanog stresa i lošijeg zdravlja možda uticaj bučne okoline. Prema novom izveštaju Svetske zdrastvene organizacije, buka može biti smrtonosna.

Šta je buka?

Pod bukom se podrazumeva galama koju proizvode ljudi, životinje ili mašine, a uznemirava nas, iritira i remeti aktivnost i ravnotežu u ljudskom životu.

Uzroci buke:

Mnogo je potencijalnih uzoraka, a najčešći su: avionski saobraćaj, automobilske sirene, vozovi, bolnice…

Kako buka utiče na zdravlje?

1. Stres. Gari Evans, profesor ekologije kaže da deca koja su izložena avionskom saobraćaju razvijaju odgovor “ignorisanja galame”, koji uključuje i ignorisanje govora.
2. Lošije čitanje kod dece. Nekoliko studija pokazuje da deca čije se učionice nalaze blizu aerodroma ili železnice, u proseku zaostaju godinu dana za ostalom decom iz škole.
3. Viši nivo hormona stresa
4. Viši krvni pritisak
5. Veća učestalost fatalnih srčanih udara
6. Problemi sa sluhom

Smanjenje okolne buke je izazov iz mnogo razloga. U bolnicama je, na primer, teško obložiti zidove materijalima koji absorbuju galamu, jer se teško čiste. Noviji materijali, međutim, prave se tako da mogu da izoluju buku i smanje mogućnost dobijanja infekcije.

Vesti

Nemci temeljnije peru ruke

Od izbijanja crevne infekcije ešerihijom koli, koja je odnela najmanje 50 života, Nemci više vode računa o higijeni, prenose mediji nakon istraživanja javnog mnjenja prema kome je polovina ispitanika rekla da sada temeljnije pere ruke.

Vesti nedelja 31.07. 15:55 Komentara: 0

Kako zagađenja utiču na zdravlje?

Izrada Studije o direktnom uticaju zagađenja životne sredine na zdravlje građana trebalo bi da bude završena do kraja septembra, najavio je danas ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić ističući da očekuje da će studija doprineti pokretanju nacionalne kampanje sprečavanja zagađenja i razvoju svesti građana o tome.

Vesti nedelja 31.07. 14:11 Komentara: 2

Pretnje istraživačima bolesti umora

Neki britanski istraživači koji se bave traganjem za uzrocima sindroma hroničnog umora (mijalgičnog encefalomijelitisa - ME), prijavljuju da od obolelih od dotične bolesti dobijaju pretnje zato što pokušavaju da njene uzroke nađu u mentalnoj sferi.

Vesti nedelja 31.07. 13:33 Komentara: 0

Fizička aktivnost protiv demencije

Sve je više dokaza da fizičke aktivnosti, uključujući i one koje su nižeg intenziteta, kao što su hodanje ili obavljanje kućnih poslova, mogu da smanje rizik od demencije, pokazalo je najnovije kanadsko istraživanje.

Vesti subota 30.07. 12:25 Komentara: 0

Novi medicinski institut u Srbiji?

Povratnik iz dijaspore Dejan Krsmanović, magistar biomedicine sa Floride, namerava da otvori Institut biomedicinskog inženjerstva u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo vera i dijaspore.

Vesti subota 30.07. 11:33 Komentara: 3
strana 1 od 95 idi na stranu