Kada čokolada priraste srcu

Od svih varijeteta “Njenog Veličanstva Čokolade” kom ne mogu odoleti ni osobe koje nisu veliki ljubitelji slatkiša, možda je najlepša tamna.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 25.03.2011.

07:00

Default images

Ono što je još važnije, jeste da je korisna za zdravlje, jer je nedavno istraživanje pokazalo da sprečava pojavu kardiovaskularnih oboljenja.

Divni polifenoli

Čokolada se pravi od kakao putera, guste tečnosti dobijene mlevenjem zrna kakaoa. Taj sastojak je veoma važan izvor polifenola, važnog činioca većine bioloških funkcija.

Hrana bogata ovim sastojcima, poput čokolade i čaja izaziva onaj opor ukus konzumaciji koji je posledica reakcije polifenola sa proteinima u ustima.

Oni smanjuju lučenje pljuvačke i izazivaju osećaj suvoće usta, što se nekim ljudima ne dopada kod tamne čokolade sa više od 85 procenata kakaoa.

Ipak, čokolada sa 70 odsto kakao putera je idealan kompromis kvantiteta polifenola i kvaliteta ukusa.

Veliki broj čokolada sa takvim procentom kakao mase može se pronaći u gotovo svim supermarketima.

Odlična za srce

Kao prilog ionako divnom ukusu, bezbrojne studije pokazale su da crna čokolada sprečava kardiovaskularna oboljenja.

Naprimer, svakodnevno uzimanje pet do deset grama čokolate napravljene od 70 odsto procenata kakaoa smanjuje smrtnost od posledica srčanog udara za čak 50 odsto.

Nedavna studija sprovedena na 1.216 odrasle žene pokazala je da one koje su često jele crnu čokoladu (jednu ili više porcija nedeljno) imale su za 40 odsto manji rizik od pojave srčanog udara.

Ovi pozitivni efekti na zdravlje, rezultat su delovanja polifenola na kardiovaskularni sistem.

Svi pozitivni efekti čokolade

Smanjenje krvnog pritiska: Polifenoli u čokoladi povećavaju proizvodnju azot oksida, jedinjenja koje uzrokuje širenje arterija.

Smanjenje gustine trombocita u krvi: Trombociti su odgovorni za formiranje trombova, odnosno začepljenja krvnih sudova.

Kada se zalepe za zid krvnog suda, ponašaju se kao prepreka za normalan protok krvi i uzrokuju srčani udar.

Smanjenje gustine trombocita u krvi smanjuje mogućnost nastanka tih začepljenja i smanjuje se rizik od potencijalno smrtonosne kardiovaskularne bolesti.

Protivupalno dejstvo: Polifenoli koji se nalaze u čokoladi smanjuju upale blokiranjem skupljanja bolesnih ćelija na površini krvnih sudova.

Rešava problem “lošeg” holesterola: Određeni polifenoli u kakaou (proantocijanidini) prolagođavaju aktivnost proteina zaduženih za transport holesterola, što povećava nivo “dobrog”, a smanjuje nivo “lošeg” holesterola.

Studije obavljene u poslednjoj deceniji ukazuju na to da iako čokolada ima mnogo kalorija i treba da se uzima umereno, ipak zaslužuje visoko mesto među namirnicama koje imaju pozitivan efekat na zdravlje.

Foto: nksz / www.sxc.hu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: