Savetovalište za obolele od raka

Od otvaranja savetovališta javilo se oko 830 osoba, dnevno to je od 10 do 15 korisnika ove usluge.

Izvor: M.Paunović, NIN
Foto: Filomena Scalise, Freedigitalphotos.net

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 12.12.2010.

14:08

Default images

Ljudi različito reaguju kada saznaju da boluju od nekog malignog oboljenja, šok je pritom nemerljiv, naročito psihički. Suočavanje sa bolešću, priznanje pred samim sobom da put do izlečenja neće biti lak, i da su potrebni strpljenje, optimizam, vera i pozitivna energija kako bi borba protiv raka bila uspešno izvojevana, ne polaze svima za rukom. U tim trenucima, podrška porodice, prijatelja, kolega, od izuzetnog je značaja. Ali, neretko i iz najbolje namere, oni ne znaju šta da kažu, kako da priđu oboleloj osobi, te se dešava i da nesmotreno, bez zle namere, kažu nešto što će samo otežati oporavak bolesnika.

Psihološka podrška je od neprocenjive važnosti u borbi protiv raka. Od pre mesec i po dana, kod nas, u okviru Nacionalnog programa „Srbija protiv raka“, Ministarstvo Republike Srbije u saradnji sa Asocijacijom za psiho-onkologiju Srbije, pokrenulo je prvu besplatnu telefonsku liniju za podršku obolelima od malignih bolesti. Na broj telefona 0800-202-303, tokom cele nedelje od 10 do 22 sata, rade četvoro specijalno obučenih psihologa. Oni slušaju, razgovaraju i zajedno sa korisnikom linije pokušavaju da na jedan empatičan, topao i pre svega stručan način, pomognu da se pruži psihološka podrška pacijentu i članovima porodice.

Pripremna faza, od ideje do početka rada telefonskog savetovališta, trajala je nekoliko godina, kaže za NIN mr Tamara Klikovac, direktor projekta „Linija za psihološku podršku“: „Nije bilo lako dovesti ovu akciju do kraja. U svetu je telefonska linija ovog tipa nešto sasvim uobičajeno, i datira još iz pedesetih, šezdesetih godina prošlog veka. Proteklih godina uložili smo velike napore da bismo osobama obolelim od raka pružili i ovu vrstu pomoći i podrške.“

Da je linija bila krajnje neophodna, najbolje pokazuju podaci obolelih od raka u Srbiji. Naime, tokom godine 32.000 osoba razboli se od neke maligne bolesti, što nažalost nije ni za kakvu pohvalu. „Trebalo je svakako da savetovalište bude i ranije otvoreno, ali to nije moglo da se desi iz više razloga, jedan od razloga je i to što nismo imali dovoljno edukovanih stručnjaka i stručnjaka u praksi, jer kod nas psiho-onkologija, u svetu veoma razvijena naučna disciplina, tek sada dobija na značaju i počinje da se implementira u praksu na pravi način“ - kaže mr Klikovac i dodaje: „Osoba se na ovaj način sagledava u celini, i pored zdravstvene pomoći u lečenju raka koju dobija od lekara, od psihologa-savetnika dobija psihološku pomoć i podršku, koja je sastavni i neophodan deo kompleksnog lečenja...“ Od otvaranja savetovališta do danas javilo se oko 830 osoba, na dnevnom nivou to iznosi od 10 do 15 korisnika ove usluge. „Zadovoljni smo brojem poziva, ali mislim da bi poziva bilo i više, jer su pojedini korisnici na dugom čekanju, zbog toga što imamo samo dva telefonska izlaza. Često nam se dešava da nas korisnici zovu sa mobilnih telefona. To je za sada nemoguće, jer ugovor sklopljen sa Telekomom Srbija podržava samo fiksnu telefoniju. Razgovori obično traju do 45 minuta.

Ograničeni su, ali postoji mogućnost da traju i duže, odnosno da nas osoba pozove više puta...“, priča mr Klikovac. A o tome koja pitanja najčešće postavljaju, ona kaže: „Ko će brinuti o pacijentu, kako, gde, kako da objasne deci i ostalim članovima porodice da su oboleli, ili na primer, kako da detetu kažu da je bolesno i da mora na onkološko lečenje. Da li treba skloniti decu od bolesnika, ali i kako živeti nakon završetka onkološkog lečenja i nositi se sa mišlju da bolest može da se vrati.

Često se jave članovi porodice nakon gubitka, sa potrebom da razgovaraju o gubitku i o bolnim osećanjima, o tugovanju.“
Nadajmo se da će linija za psihološku pomoć biti prvi u nizu koraka i servisa koji su namenjeni unapređenju kvaliteta života osoba koje su obolele od malignih bolesti i njihovih porodica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: