Posle 10 dana na pregled

Hormonski poremećaji, a često i stres, izazivaju promene menstrualnog ciklusa

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 14.07.2010.

11:03

Default images

Praksa ginekologa pokazuje da je malo žena koje nisu imale nikakav problem sa menstrualnim ciklusom. Izostanak krvarenja, smanjena ili obilna krvarenja - anomalije su ritma menstrualnog ciklusa, isto kao i krvarenja između dve menstruacije, pre ili posle ciklusa i produžena obilna krvarenja u samom ciklusu. Lekari upozoravaju da svako krvarenje duže od deset dana zahteva pregled.

Ginekolozi kažu da se povremeno može javiti nepravilno krvarenje, u potpuno nepravilnim vremenskim intervalima, nezavisno od ciklusa, a može biti veoma dugotrajno i obilno. Problem je uglavnom u hormonima usled stresa, gubljenje ili povećanje težine.

Prema rečima ginekologa dr Dušana M. Protića, kod nekih žena javlja se intermenstrualno krvarenje - između 12. i 16. dana, slabije i kraćeg trajanja od normalne menstruacije. Međutim, u pitanju je normalno krvarenje koje kod nekih nastaje zbog naglog pada estrogena a može biti znak da je došlo do pucanja folikula i oslobađanja jajne ćelije.

- Predmenstrualno krvarenje javlja se zbog poremećaja funkcije žutog tela i nedostatka progesterona - kaže dr Protić. - Da bi se sprečilo, mogu se dati gestageni dva dana pre nego što počne ovo krvarenje. Dešava se čak da počne 10 dana pre početka menstruacije i da se održava do same menstruacije. Uglavnom se javlja zbog hormonskog poremećaja ili u preklimakteričnom dobu.

Postmenstrualna krvarenja mogu nastati zbog zapaljenjskog procesa, zapaljenja materične sluzokože, usporene regeneracije sluzokože materice, neadekvatnog otpadanja endometrijuma u toku menstrualnog krvarenja. Ako se radi o zapaljenju koriste se antibiotici, međutim, pošto se najčešće radi o otpadanju endometrijuma, preporučuje se sedam dana pre početka menstruacije primena kombinovanih estrogensko-gestagenskih preparata.

- Menoragija je krvarenje koje traje duže od sedam dana, a hipermenoreja ne traje duže od sedam dana, ali se radi o veoma obilnom krvarenju, u narodu poznati kao „odlivi“ - objašnjava dr Protić. - U oba slučaja, uzrok je organske prirode - mogu biti polipi, miomi, pa čak i stres.

Smanjeno krvarenje javlja se u dva slučaja - zbog ašermanovog procesa i tuberkuloze. Sa druge strane, disfunkcionalno krvarenje je uterusno krvarenje, koje nije uzrokovano organskim uzrocima, tumorima, trudnoćom, sistemskim ili hematološkim poremećajima. To je više simptom različitih oboljenja - karcionoma, a ne samostalna bolest.

Ovo krvarenje može biti epizodično ili različite dužine i trajanja. Disfunkcionalna krvarenja se najčešće javljaju u ranom devojačkom dobu ili pred klimaks.

- U adolescenciji ova krvarenja najčešće nastaju zbog nezrelosti cikličnog centra u hipotalamusu, gde estrogeni nisu u stanju da izazovu ovulaciju - kaže dr Protić. - Kasnije nastaju zbog „istrošenosti“ jajnika, stresa, naglog gubitka ili povećanja težine.

Smanjene sinteze hormona prostaglandina dovode do preobilnih bezbolnih krvarenja. Postoje određene kategorije disfunkcionalnih krvarenja koje se javljaju usled pada ili povećanja nivoa oređenih hormona kao što su progesteron i estrogen.

VISOK ESTRADIOL

Ako koncentracija estradiola postaje veoma visoka, klinički, ovo stanje se manifestuje izostankom menstruacije koja traje od sedam nedelja do četiri meseca, a zatim dolazi do nastajanja krvarenja, koje traje od 4 - 6 nedelja - kaže dr Protić. - Ovo krvarenja može da se odgodi ukoliko se doza estrogena poveća, ali je najbolje primeniti odgovarajuće doze gestagena. Za svako krvarenje duže od 10 dana poželjno je uraditi eksplorativnu kiretažu u dijagnostičke svrhe, jer može da bude uzrok raka grlića ili materice.

IZOSTANAK CIKLUSA

Odsustvo ovulacije se često, ali ne i uvek, manifestuje kao poremećaj regularnosti menstrualnog ciklusa. Predstavljeno je veoma širokim spektrom kliničkih manifestacija, pri čemu se na jednom kraju spektra nalazi odsustvo krvarenja, a sa druge strane relativno regularan menstrualni ciklus u kom postoji nepravilna ovulacija ili se ovulacija retko zbiva. Nepravilnu ovulaciju može da uzrokuje i tumor hipofize, ali i hormonski disbalans.

Izvor: B. Caranović, Novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: