Mlečni proizvodi korisni za srce

Konzumiranje mlečnih proizvoda smanjuje rizik od infarkta, pokazalo je najnovije istraživanje švedskih stručnjaka sa Univerziteta u Upsali.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 09.06.2010.

17:31

Default images

Mlečna hrana je značajan izvor zasićenih masnih kiselina, koje su dovođene u vezu sa srčanim oboljenjima. S druge strane, mlečni proizvodi bi mogli da budu i korisni za srce, jer snižavaju krvni pritisak i nivo holesterola.

Da bi razjasnio ovu nedoumicu, tim iz Upsale je merio sadržaj dva biomarkera mlečne masti u krvi 444 ispitanika koji su preživeli srčani udar i 556 zdravih ispitanika. Ustanovljeno je da su pod manjim rizikom od srčanog udara ispitanici koji u krvi imaju najveći sadržaj biomarkera pentadekanoične i hektadekanoične kiseline, koje su indikatori nivoa konzumiranja mlečne masti. Kod žena iz te grupe rizik od infarkta je bio manji za 26 odsto, a kod muškaraca za 9 odsto.

Tačan mehanizam dobrog dejstva mlečnih proizvoda na srce još nije poznat, ali švedski stručnjaci napominju da su oni izvor mnogih bioaktivnih supstanci, između ostalog kalcijuma, vitamina D i kalijuma. Neka ranija istraživanja su pokazala da konzumiranjem mlečnih proizvoda može da se doprinese povećanju nivoa tzv. "dobrog", odnosno, HDL holeterola.

Foto: nkzs, www.sxc.hu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: