Loše navike utiču na pritisak

Loše navike i rijaliti TV emisije negativno utiču na ljude koji imaju čir, pokazalo je istraživanje koje su proveli Udruženje The Stroke, Rotary International i hitna pomoć u Velikoj Britaniji, a čiji se rezultati mogu iskoristiti i za generalnu svetsku populaciju.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 15.04.2010.

12:17

Default images

Skoro osam od deset ispitanika (79 posto) izjavilo je da ih loše navike drugih osoba čine besnim.

Oko 61 posto ispitanika je reklo da ih loša vožnja čini ljutim. Rijaliti TV emisije kod 32 posto anketiranih izaziva bes, dok 40 posto učesnika u istraživanju nervira glasno pričanje na mobilni telefon.

Visok pritisak je najveći faktor rizika od dobijanja moždanog udara. Jedna od četiri osobe misli da je imala moždani udar, a da za to nije znala.

41 posto ispitanika je reklo da nemaju osećaj povećanja krvnog pritiska dok su pod stresom, a upravo tada pritisak raste. Stres, međutim, itekako povećava rizik od moždanog udara.

"Visok krvni pritisak često se zove 'tihi ubica' jer ne pokazuje simptome, a brzi test može spasiti život", rekla je Laura Dart, zamenik direktora za komunikacije Udruženja The Stroke za list Indepedent.

Izvor: Sarajevo-x

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: