Jabuka štiti od razvoja raka creva

Još od davnih vremena zna se da je jabuka izuzetno dobra za zdravlje, a istraživanja to svakodnevno potvrđuju. Najnovije pokazuje da jedna jabuka dnevno štiti i od raka creva.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 31.03.2010.

14:42

Default images

Redovno konzumiranje jabuka može smanjiti rizik od razvoja raka creva ili rektuma, pokazuje najnovije istraživanje poljskih naučnika.

Istraživanje je obuhvatilo 592 pacijenata koji boluju od raka i 765 pacijenata koji nemaju rak. Utvrđeno je da oboleli od raka retko jedu jabuke, za razliku od onih koji nemaju zloćudnu bolest.

Utvrđeno je da samo jedna jabuka dnevno može smanjiti rizik od razvoja raka. Stručnjaci kažu da je dobro često konzumirati i ostalo voće i povrće, ali ništa nije pokazalo toliko prednosti kao jabuka.

Jabuka je bogata flavonoidima i antioksidantima pa se smatra da upravo zbog tih svojstava štiti creva i rektum, koji su onda manje podložni nakupljanju kancerogenih ćelija.

Izvor: T-portal

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: