Papanikolau test obavezan

Srpski lekari tvrde da i žene mlađe od 21 godine treba da rade Papanikolau test na rak grlića materice bez straha od štetnih posledica. Ni mamografija, kojom se otkriva rak dojke, nije štetna metoda.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 10.12.2009.

14:00

Default images

Poslednja istraživanja američkih lekara, naime, ukazala su da Papanikolau test za utvrđivanje postojanja HPV virusa, koji dovodi do raka grlića materice, ne treba raditi ženama pre 21. godine. Lekari u SAD su takođe zaključili da žene do 30. godine ne treba da ga rade češće od jednom u dve godine, a posle 30. svega jednom u tri godine. Srpski stručnjaci negiraju ove američke zaključke, uz konstataciju da se američke i evropske preporuke na ovu temu razlikuju. Doc. dr Živko Perišić, ginekolog u GAK „Narodni front“ i član stručne komisije Ministarstva zdravlja za prevenciju raka grlića materice, kaže da ova američka novost nije prihvatljiva i objašnjava i zašto.

- Papanikolau test treba uraditi ženi najkasnije godinu dana nakon prvog seksualnog odnosa. Kod nas devojke sve ranije stupaju u seksualne odnose, primera radi i sa 14 godina. Američka preporuka bi značila da ta mlada žena treba da sačeka 21 godinu. To ne sme da se desi jer je ona već nakon prvog odnosa mogla da dobije neki od onkogenih HPV virusa i da do te preporučene 21. godine uveliko oboli od raka grlića materice - kaže za „Blic“ dr Perišić i naglašava da uzimanje Papa brisa nije štetno, već kratko traje i bezbolno je.

Doktor ponavlja neslavni podatak po kojem je Srbija na prvom mestu u Evropi po broju obolelih žena od raka grlića materice i da je zato organizovano pozivanje žena na Papanikolau test, koje se očekuje od proleća sledeće godine, jedini način da se crna statistika promeni. Dok ne počne ovakav organizovani skrining, ostaju stare preporuke da ako žena ima normalan nalaz Papanikolau testa dve godine zaredom treba da ga radi jednom u tri godine, a zatim jednom u pet godina. Slične kontroverze prate i odlaske na mamografiju, odnosno rendgensko snimanje dojki u cilju prevencije raka dojki. Opet su američki stručnjaci nedavno izneli zaključak da mamografija pre 50. godine ima više štete nego koristi. Dr Ana Bekić iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije napominje da se evropske i američke preporuke razlikuju, kao i da evropske zemlje za žene u dobi od 40. do 49. godine same donose preporuke koliko često je potrebno raditi mamografiju. U Srbiji je propisano da sve žene starije od 45 godine treba na svake dve godine da rade mamografiju i tako do 69. godine.

- Ovo američko istraživanje uzelo je u obzir i finansijsku situaciju i eventualne dodatne analize nakon mamografije koje takođe koštaju i zato je donet takav zaključak, a ne zato što je mamografija kao metoda štetna. Zračenje prilikom ovog pregleda je minimalno. Procenjuje se da bi trebalo uraditi 65 mamografija tokom života pa da se osete bilo kakvi loši efekti zračenja - objasnila je dr Bekić.

Nezamenljive metode

Lekari naglašavaju da određene nedoumice u medicini postoje. Ipak, kada je reč o mamografiji i Papanikolau testu nedoumica nema, jer su te dve metode nezamenljive za rano i pravovremeno otkrivanje raka dojke i raka grlića materice. Zato sve pacijentkinje treba da slede uputstva svojih lekara i da se pravovremeno podvrgavaju pregledima.

Izvor: I. Mišković, Blic.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: