Bebe uče i pre rođenja

Naučnici iz Holandije uspeli su da prikažu kratkotrajno pamćenje kod fetusa starog 30 nedelja.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 19.11.2009.

13:00

Default images

Studija koju su sproveli istraživači s Medicinskog centra Mastriht univerziteta i Medicinskog centra Univerziteta Sent Radbod daje uvid u razvoj fetusa koji bi mogao pomoći u identifikaciji i prevenciji abnormalnosti, objavljeno je na brojnim medicinskim sajtovima protekle nedelje.

Koristeći se ultrazvučnom tehnologijom, istraživači su proučavali 100 zdravih trudnica iz Holandije i njihove fetuse, mereći promene u tome kako fetus reaguje na stimulacije koje se ponavljaju. Posle izvesnog broja određenog stimulansa, fetus je prestao da reaguje na njih, što upućuje na to da je stimulans bio prihvaćen kao „siguran“ i „poznat”.

Ova promena u odgovoru fetusa nazvana je „habituacija“.

Istraživači su pronašli da je fetalno kratkotrajno pamćenjeod 10 minuta u 30. nedelji gestacije zasnovano na znatnonižem broju ponavljanja stimulansa kako bi se postigla habituacija u drugom pokušaju koji je izveden deset minuta posle prvog.

Takođe su pronašli da fetusi stari 34 nedelje mogu čuvati informacije i izvući ih iz „sećanja” posle četiri nedelje. Fetusi su bili testirani u starosti od 30, 32, 34 i 36 nedelja, pa zatim ponovo u 38. nedelji trudnoće. Nerođene bebe stare 34 i 36 nedelja privikavale su se znatno brže od fetusa starih 38 sedmica što do sada nije bio predmet testiranja.

Autori studije izjavili su:„Bolje razumevanje normalnog razvoja fetalnog središnjeg nervnog sistema dovešće do boljeg uvida u abnormalnosti i time nam dati bolje metode prevencije ili dodatne mogućnosti u toku prve godine života i, kao posledicu – manje zdravstvenih problema u životu kasnije“.

Studija je objavljena u časopisu „Čajld divelopment“.

Izvor: D. P., Politika.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: