Čaj smanjuje rizik od šloga

Redovno pijenje čaja znatno smanjuje rizik od šloga, utvrdili su australijski stručnjaci sa Tehnološkog univerziteta Kertin u Pertu.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 28.07.2009.

11:22

Default images

Oni su do ovog zaključka došli proučivši navike 838 muškaraca i žena sa juga Kine, prenosi Rojters.

Utvrđeno je da su ispitanici koji su nedeljno pili bar jednu šolju čaja tokom više od 30 godina, bili pod 60 odsto manjim rizikom da im se dogodi ishemički šlog.

Do te vrste šloga dolazi kad se arterije koje dovode kiseonik u mozak delimično ili totalno začepe.

Još nije jasno kako tačno čaj umanjuje rizik od šloga, ali neka ranija istraživanja su pokazala da konzumiranje ovog napitka može da snizi visok pritisak i da umanje još neke faktore rizika za šlog.

Ispostavilo se da naročito dobro dejstvo kod prevencija šloga imaju zeleni i tzv. "ulong" čaj. Pri svakodnevnom konzumiranju dve šolje zelenog čaja, rizik od šloga se smanjuje za 72 odsto, a kod pijenja iste količine "ulong" čaja za čak 79 odsto.

Učesnici u ovoj studiji bili su u proseku stari 69 godina. Među njima je 374 preživelo medicinski potvrđeni ishemički šlog, dok 464 (iz tzv. kontrolne grupe) nisu imali istoriju kardiovaskularnih bolesti i ni po kojem kriterijumu nisu bili pod povećanim rizikom od šloga.

Među ispitanicima iz kontrolne grupe konstatovano je duže redovno ispijanje čaja, nego među onima iz prve grupe.

Australijski tim je u svom istraživanju imao u vidu i sve druge faktore koji mogu biti od uticaja na nastanak šloga - pol, indeks telesne mase, nivo fizičke aktikvnosti, pušenje ili konzumiranje alkohola, eventualni povišen pritisak, holesterol ili dijabetes, kao i navike u ishrani.

Između ostalog konstanovano je i da se rizik od šloga smanjuje s upotrebom veće količine čajnih listića prilikom pripreme tog napitka.

Tim iz Perta sugeriše da bi u ovoj oblasti trebalo sprovesti dalja istraživanja na stanovnicima nekih drugih zemalja, kao i da bi bilo interesantno proveriti da li konzumiranje čaja može da poboljša stopu preživljavanja osoba koje dožive šlog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: