Raste broj obolelih od dijabetesa

Broj obolelih od dijabetesa se povećava, u narednim decenijama procenjuje se da će jedna od deset osoba oboleti od dijabetesa.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 12.06.2012.

16:41

Default images

Dijabetes predstavlja najveći javno zdravstveni izazov 21.veka, ali i socijalno-ekonomski problem. Samo dobro organizovanim i kontinuiranim aktivnostima institucija i društva u Republici Srbiji, možemo usporiti njegovo širenje koje poprima epidemiološki karakter.

Danas u Srbiji ima 630.000 osoba sa dijabetesom, u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini 250.000, a u opštini Zrenjanin više od 10.000 osoba. Ako tim brojevima dodamo i činjenicu da na svakog registrovanog obolelog ima još toliko koji još ne znaju da imaju dijabetes, tada dobijamo podatke – brojeve koji za zdravstveni sistem države Srbije postaju opominjijući i obavezujući za što hitnije mere blagovremene prevencije i edukaciju celokupnog stanovništva. Komplikacije dijabetesa su teške i ozbiljne, srčani i moždani udar, slepilo, amputacija, oštećenje bubrega, vode ka invaliditetu radno aktivnog stanovništva a lečenje je dugo i skupo, i za obolelog i za zajednicu.

Slavica Denda, zamenica gradonačelnika grada Zrenjanina, istakla je da je lokalna samouprava među prvima u državi prepoznala ozbiljnost ovog zdravstvenog problema i zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju podržalo Projekat otvaranja Edukativnog centra i specijalizovane prodavnice za dijabetičare i gojazne osobe.

Lazar Erne, potpredsednik društva i vođa projekta u Zrenjaninu ukazao je višestruke efekte koje je ovaj Projekat ostvario. „Zahvaljujući redovnim aktivnostima društva, društvo je postalo mesto okupljanja osoba sa dijabetesom i članova njihove porodice. U edukativnom centru svaki dan lekari članovi našeg društva bez naknade daju savete zainteresovanim građanima, a svake druge srede imamo ‘Kuhinjicu’, praktičnu obuku spremanja i konzumiranja hrane za dijabetičare i gojazne osobe, uz kontrolu nivoa šećera u krvi pre i 2 sata posle jela. Specijalizovana prodavnica ima preko 300 različitih proizvoda potrebnih osobama sa dijabetesom pri čemu su 20% do 30% nižoj ceni nego u bilo kojoj apoteci ili prodavnici jer društvo nije profitna organizacija. Svakog dana od 19 do 20 časova imamo oranizovanu vožnju bicikla, ko nema bicikli može da dobije od našeg edukacionog centra na korišćenje.“

Ankica Jeftić, predsednica društva za borbu protiv šećerne bolesti Sremske Mitrovice, istakla je da po uzoru na društvo u Zrenjaninu i njihovo društvo do kraja juna meseca otvara Specijalizovanu prodavnicu i edukativni centar za osobe sa dijabetesom i gojazne osobe u Sremskoj Mitrovici gde je više od 5000 registrovanih dijabetičara.

Dijabetes se može sprečiti. Osobe koje su obolele mogu da izbegnu komplikacije bolesti dobrom regulacijom, dnevnom kontrolom nivoa šećera u krvi i vođenjem zdravog života. Cilj je odložiti dijabetes edukovanjem građana koji su u riziku, zdravim stilom života i pravovremenom terapijom usporiti tok bolesti i odložiti komplikacije onima koji dijabetes dobiju, a kada se jave, komplikacije dijabetesa što pre dijagnostikovati i lečiti. Na taj način se i poboljšava kvalitet života pacijenata i štedi novac.

Društvo za borbu protiv šećerne bolesti grada Zrenjanina ima dugu tradiciju u edukaciji i pomoći dijabetičarima, od 1974 godine. U centru grada 21.aprila 2011. godine grada otvorena je prva i jedina Specijalizovana prodavnica za dijabetičare I gojazne osobe u Srbiji koja je za godinu dana rada dala izvanrene rezultate i efekte kako u prevenciji tako i u edukaciji osoba sa dijabetesom i članova njihovih porodica. Lokalna samouprava obezbedila je finansijsku pomoć i za 2012. godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: