Grejpfrut – mag za varenje i holesterol

Ako imate problema s nadimanjem i varenjem svakog jutra iscedite sveži grejpfrut.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 11.08.2013.

10:55

Default images

Ako budete pili ovaj osvežavajući sok bez dodavanja šećera svakog jutra, ubrzo ćete osetiti kako uporni bolovi povezani s lošim varenjem nestaju. A to je tek jedan od razloga zašto treba redovno jesti grejpfrut, pišu Vijesti.

Smanjuje holesterol

Osim što deluje povoljno na varenje, ako svakog dana jedemo jedan grejpfrut, nivo „lošeg“ LDL holesterola smanjiće se za 15,5 posto, a triglicerida za 27 posto, pokazuje studija objavljena u časopisu "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

Grejpfrut crvene boje posebno je zdrav, jer ima još veću količinu antioksidanata. Ipak, imajte na umu da mogu pojačati delovanje nekih lekova, pa ukoliko ih pijete konsultujte se sa lekarom.

Ubrzava metabolizam

Grjp pomaže u mršavljenju. Ljudi koji pojedu pola grejpfruta pre svakog obroka, bez uvođenja bilo kakve druge promene jelovnika, izgube u proseku oko 1,5 kg tokom 12 sedmica, pokazala je studija sprovedena u Istraživačkom centru za nutricionizam i metabolizam u klinici Skrips u Kaliforniji.

"Sastojci ovog voća pomažu u sagorevanju masnoća i stabilizovanju šećera u krvi, a regulišu i nivo insulina“, kaže dr Kristin Gerbstad, autorka knjige "Doctor's Detox Diet". Dakle, grejpfrut prirodno suzbija apetit.

Elastičnost kože

Grejpfrut pomaže i u elastičnosti kože. Bogat je vitaminom C, a ovaj vitamin je neophodan za proizvodnju zdravog kolagena, proteina koji održava mladalački izgled kože. Mnogi dermatolozi zato preporučuju da se jede jedan grejpfrut na dan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: