Antioksidansi podstiču rak?

Popularne antikancerogene namirnice poznate i kao “superhrana” ne sprečavaju ovu bolest, nego je čak i podstiču, tvrde naučnici.

Zdravlje

Izvor: dailymail.co.uk

Sreda, 09.01.2013.

21:46

Default images

Džejms Votson tvrdi da će lek protiv mnogih vrsta raka ostati nedokučiv, sve dok naučnici ne ispitaju ulogu antioksidanasa iz hrane i suplemenata.

Ti sastojci odavno su popularizovani kao važni činioci borbe protiv raka, jer uništavaju takozvane slobodne radikale. Međutim, dr Votson smatra da upravo slobodni radikali mogu biti ključni za borbu protiv raka i da je uništavanje istih u organizmu zapravo kontraproduktivno.

Slobodni radikali ne samo da drže obolele ćelije pod kontrolom, nego čine i efikasnom terapije protiv raka poput zračenja i hemioterapije.

U izveštaju objavljenom u žurnalu Kraljevskog društva, ovaj 84-godišnji Nobelovac izlaže da antioksidansi “izazivaju više slučajeva kancera, nego što ih spreče”.

“Od kako proučavam rak, pojedini ljudi dobrih namera uzimaju antioksidanse putem suplemenata kao preventivu, ako ne i terapiju.

Najnoviji podaci, međutim, ukazuju da nemogućnost lečenja raka u poodmaklim stadijumima potiče upravo od previše antioksidanasa, pa je vreme da se svi ozbiljno zapitamo da li antioksidansi čine više štete nego koristi”, napisao je on.

Votson je rekao da su mnoge studije otkrile da antioksidansi uključujući i vitamine A, C i E, kao i mineral selen, nemaju “nikakvo očigledno delovanje” u cilju sprečavanja raka želuca niti produžavanja života obolelog.

Zapravo, oni su po svemu sudeći skratili život onih koji su ih uzimali, a naročito opasan bio je vitamin E.

Studija koju je dr Votson sproveo u Laboratoriji u Kold Spring Harboru (Njujork) objavljena je u žurnalu “Open Biology”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: