Osam “novih” kancerogenih materija

Od nedavno se kancerogenim smatra još osam hemikalija, pa je lista takvih toksina sada uvećana na 240 poznatih agenasa.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.06.2011.

09:42

Default images

Svakonevno se izlažemo malim količinama kancerogena: kroz lekove, hranu, sunčevu svetlost, duvanski dim...

Ako strahujete od mogućih posledica, potrudite se da izbegavate namirnce i preparate u kojima se nalaze sledeće hemikalije:

Aristolohična kiselina je aktivni sastojak u nebezbednim biljnim preparatima. Svi proizvodi za koje se sumnjalo da je sadrže zabranjen su nedavno u SAD i zemljama Evropske Unije.

Formaldehid se koristi u izradi širokog spektra proizvoda. Najpoznatiji izvor je dim cigarete. Automobili i kotlovi na drva takođe emituju ovo jedinjenje. Neke tečnosti za čišćenje koje se koriste u domaćinstvu, kao i preparati za ispravljanje kose ga takođe sadrže.

Stiren je jedinjenje od kog nastaje polistiren. Sadrže ga plastične čaše, ali je izlaganje u slučćaju da pijete iz njih minimalno.

Kaptafol je fungicid koji se obilno koristio u poljoprivredi.

Kobalt-volfram karbid (u prahu ili metalu) koristi se za ojačavanje alata od čvrstih metalaa. Najveća mogućnost izlaganja je u fabrikama za izradu takvih oruđa.

Staklena vuna, tačnije, njeni delovi, koji se nalaze u filterima za prečišćavanje vazduga ili izolaciji. Najopasnija je ona koja se koristi u industriji.

O-nitrotulen se koristi u proizvodnji boja. Najčešće s njim dolazimo u kontakt preko zagađenja vazduha i zemlje.

Ridelin je biljno jedinjenje koje se nalazi u flori širom sveta. Greškom se stavlja u biljne lekove i može zagaditi kravlje mleko i meso.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: