Bubrezi stradaju zbog teške hrane

Visok pritisak, bol u krstima ili podmukao bol u donjem stomaku mogu da ukažu da vaši bubrezi ne rade dobro.

Podeli

Kako da prepoznate simptome koji ukazuju na to da vaši bubrezi ne rade dobro i kako da u tim situacijama postupite savetuje dr Vilijam Teri, britanski nefrolog.

Prejeli ste se slanog

Ne patite od hipertenzije, a odjednom otkrivate da vam je pritisak skočio. Moguće je da je krivac vaša ishrana: navalili ste na turšiju, salatu od kiselog kupusa, sardine, pršutu i marinirane krastavčiće. To je imalo za posledicu narušavanje ravnoteže soli u organizmu, protiv čega su se odmah pobunili vaši bubrezi. Stvar je u tome što oni proizvode hormon renin, a nadbubrežne žlezde hormon aldosteron, koji je zadužen za regulisanje krvnog pritiska. Šta da radite? Postoji samo jedno rešenje: promenite ishranu. U naredne dve sedmice nemojte jesti ništa slano, dimljeno ili suhomesnato. Izbacite sasvim gazirane napitke, crni čaj i kafu. Pijte u toku dana najmanje dva litra tečnosti: običnu vodu, biljne čajeve od kamilice, nane, majčine dušice, i druge, najbolje tople.

Bubrežne kolike

Osetili ste oštar bol u krstima, koji se širi ka stomaku i preponama. Ne možete ljudski ni u WC da odete: mokrenje je bolno i često oskudno.

Da se niste prejeli masnog ili slatkiša? Ili ste popili previše piva? Najverovatnije je reč o bubrežnim kolikama, koje su najčešće izazvane kretanjem kamenčića u bubrezima. Muškarci četiri puta češće pate od kamena u bubregu nego žene. Glavni simptomi kamena u bubregu su oštar, iznenadan bol, to jest takozvane bubrežne kolike, i pojava krvi u mokraći. Veći kamenčići mogu biti potpuno mirni i oni ne izazivaju nikakve tegobe. Ali sasvim mali kamenčići izazivaju nesnosan bol. Kamenčići (pesak) u mokraćnim kanalima izazivaju kolike koje se šire od slabina do prepona. Pesak u bešici izaziva neugodan osećaj i potrebu za mokrenjem. Ti bolovi su često praćeni mučninom i povraćanjem, znojenjem i povišenom temperaturom.

Šta da radite? Napunite kadu toplom vodom i opustite se deset minuta. Zatim na stomak stavite paket leda. Nipošto ne stavljajte vruće obloge. Možete popiti neki spazmolitik (tipa buskopana) i analgetik. Treba povećati unošenje tečnosti: lekari preporučuju dva litra urološkog čaja. Većina kamenčića će izaći spontano, bez intervencije lekara. Ako bol ne prolazi ili se ponovo javlja za šest sati, morate kod lekara.

Išli ste bosi po hladnom

Već nekoliko dana muči vas tup, podmukao bol u krstima i donjem stomaku. Mokraća vam je tamna i mutna, ponekad čak i krvava. Lice vam je postalo bledo, ujutru se budite s otečenim kapcima i gležnjevima. U slučaju težeg oblika dolazi do oticanja celog tela.

Možda ste išli bosi po hladnim pločicama ili ste se prerano razgolitili po ovoj zimi: išli ste na posao u tankim čarapama i plitkim cipelama.

Verovatno ste dobili upalu bubrega. Akutnoj upali bubrega gotovo redovno prethodi upala ždrela ili upala krajnika, to jest angina. Upali bubrega mogu prethoditi i šarlah i difterija. Šta da radite? Pre svega morate da se pridržavate takvog režima ishrane koji maksimalno štedi bubrege. Kupite u apoteci urološki čaj i obavezno dajte mokraću na analizu.

Oštar bol i otok ispod očiju

Odjednom ste dobili visoku temperaturu i do 39 stepeni, osećate tup bol u slabinama i donjem stomaku, mokraća je mutna i crvenkasta. Često idete u toalet, mokrenje je otežano i praćeno pečenjem. Lice vam je tamno ko zemlja, a ispod očiju imate crne podočnjake. Izgubili ste apetit i muka vam je.

Sve su to simptomi akutnog pijelonefrititisa, to jest upale bubrežnih časica. Uzrok bolesti su komplikacije izazvane bakterijskim infekcijama. Kroz naše bubrege prođe i do 20 odsto krvi za samo jedan otkucaj srca. Stoga njihova akutna upala može da dovede do trovanja celog organizma. Šta da radite? Hitno se javite u bolnicu! Potrebno je uraditi analizu mokraće i krvi. Verovatno ćete jedno vreme morati da pijete antibiotike.

Kamen u bubregu

Kamen u bubregu može biti različitog hemijskog sastava. Neki se sastoje pre svega od kalcijum-oksalata, drugi od kalcijum-fosfata, a treći do kristala mokraćne kiseline. Nastanak različitih vrsta kamena u bubregu u neposrednoj je vezi sa ishranom koja sadrži visok procenat belančevina životinjskog porekla. Što veće količine belančevina životinjskog porekla uzimamo putem hrane, naši bubrezi moraju da izluče više kalcijuma. Ako u mokraći ima mnogo kalcijuma, mali kristali kalcijuma nađu se svugde u organima za izlučivanje. Vegetarijanci imaju kamen u bubregu dvostruko ređe od proseka za celokupno stanovništvo.

Izvor: CDC/JS, Blic.rs

Vesti

SZO: Medicinski kanabis ne izaziva zavisnost i nije toksičan

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) tvrdi da glavni sastojak u medicinskom kanabisu ne izaziva zavisnost i nije toksičan. Istraživači su mesecima proučavali kanabidiol, sastojak marihuane koji nije psihoaktivan i često se koristi u medicinske svrhe, a uglavnom dolazi u obliku ulja, kapi ili kapsula.

Vesti petak 15.12. 19:45 Komentara: 5
strana 1 od 2003 idi na stranu