Kako jednostavno smršati i usporiti starenje?

Biolozi tvrde da je moguće izbeći pojavljivanje bora i drugih znakova starenja.

Zdravlje

Izvor: B92, B92, Sputnik

Subota, 23.12.2017.

13:28

Kako jednostavno smršati i usporiti starenje?
Thinkstock / Ilustracija

Proces starenja može da se prekine ili čak zaustavi na neodređeno vreme, saopštili su naučnici sa Univerziteta Viskonsin Medison.

Ključ toga je, prema rečima genetičara, u metabolizmu. Naime, smanjenje količine unete hrane za 25 odsto pomaže kod usporavanju nekih aktivnih procesa u ljudskom telu.

Nutricionisti su utvrdili da idealna dnevna doza, koja može da pobedi starenje i istovremeno skine suvišnu težinu, iznosi 1.875 kalorija za muškarce i 1.500 za žene.

Pritom, "dijeta protiv starenja" ne nanosi štetu organizmu. Pravilno planiranje konzumiranja hrane i delimično gladovanje omogućava da se zadrži unos hranljivih materija i izbegne nedostatak vitamina u organizmu.

Naučnici su izračunali da pravilna ishrana i pravilno doziranje proizvoda koji ulaze u organizam mogu da uspore proces starenja i produže život čoveka za 5 do 10 godina, navodi Sputnjik.

Druga važna karakteristika ove dijete je trening imunog sistema organizma, čija aktivnost omogućava da se bolje bori sa bolestima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: