Danas je Svetski dan prevremeno rođenih beba

Četvrtu godinu za redom obeležava se Svetski dan prevremeno rođenih beba.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.11.2014.

16:23

Default images

Akcija Fonda B92, "Bitka za porodilišta", nastavlja brigu o najmlađima tako što prikupljanjem sredstava omogućava da sva porodilišta u Srbiji budu opremljena adekvatnom opremom i na taj način se priključuje ovom danu.

Svakog dana pre vremena se rodi na desetine hiljade beba u svetu. Petnaest miliona majki godišnje ima prevremeni porođaj. U Srbiji ta brojka iznosi oko četiri hiljade godišnje. U slučaju da javno zdravstvo i zdravstveni centri ne raspolažu adekvatnom opremom i dovoljnim brojem inkubatora, stepen ugroženosti prevremeno rođenih beba raste.

Akcija "Bitka za bebe" bila je prva u regionu sa jasnim ciljem da se pomogne prevremeno rođenim bebama i njihovim roditeljima. Bitka za bebe višestruko je doprinela boljim uslovima rada, lečenju i nezi bolesnih i ugroženih beba čime je poboljšan rezultat koji se ne prikazuje samo brojkama, već i promeni svesti građana kada je u pitanju briga o prevremeno rođenoj deci.

Značajne donacije brojnih kompanija omogućile su kupovinu 208 inkubatora, čime su pokrivene potrebe gotovo svih porodilišta u Srbiji. Akcija je prerasla u "Bitku za porodilišta" i proširila svoje aktivnosti, sa namerom da odgovori na potrebe vezane za lečenje i uslove lečenja novorođenih beba.

Obeležavanju Svetskog dana prevremeno rođenih beba, osim Fonda B92, priključuju se i mnogobrojna udruženja majki i roditelja, organizacije i kompanije u celom svetu i kod nas.

Institut za neonatologiju Srbije obeležava ovaj dan podsećanjem da se prevremeno rođenom smatra svaka beba rođena pre punih 37 nedelja gestacije. Prevremeno rođene bebe obično imaju manje od 2.500 grama. Da bi preživele, potrebni su pažljiva nega i kvalitetna medicinska oprema. Prema zdravstvenom godišnjem izveštaju za 2013. neonatalna smrtnost u Institutu za neonatologiju je opala za skoro dva odsto, sa 11,46 odsto na 9,66 odsto.
Rana neonatalna smrtnost (u prvih nedelju dana života) smanjena je, za blizu 0,1 odsto, sa 7,71 na 7,67 odsto, iako je tokom prošle godine primljeno 12 odsto više beba, dok je 15 odsto više transportovano iz drugih ustanova.

Stepen preživljavanja najrizičnije populacije, prevremeno rođenih beba sa težinom ispod 1.000 grama neznatno je lošije, iznosi 53,39 odsto, spram 55,73 odsto, dok je preživljavanje dece sa težinom ispod 2.500 grama povećano na 90,34 odsto, u odnosu na 88,54 odsto.

Bebe se rađaju pre vremena i u bogatim i u siromašnim zemljama. Neprofitna organizacija World Premature Day objavila je podatak da svake godine više od milion beba umre zato što su prevremeno rođene.

Zbog toga je važno podsetiti javnost na današnji dan i apelovati na sve da se na neki način priključe akciji brige o najmlađima. Na Fejsbuk stranici ove organizacije moguće je pročitati iskustva majki i očeva sa prevremeno rođenom decom, ali i izveštaje i statistike sa drugih kontinenata. Ljubičasta boja je simbol Svetskog dana prevremeno rođene dece, a drugi simboli su podrška i briga za sve koji na neki način preživljavaju teške trenutke borbe zajedno sa malim bebama.

Lečenje prevremeno rođene dece složeno je i dugotrajno. Zahteva hitnost i sadrži mnogo rizika. Zato želimo da podsetimo sve ljude dobre volje na današnji dan.

Bitka se nastavlja!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: