Šta pijemo: Voćna emulzija umesto soka

Zabunu među kupce unela deklaracija na kojoj piše da napitak sadrži „emulziju jagode”.

Zdravlje

Izvor: Izvor: Politika

Nedelja, 23.06.2013.

12:30

Default images

„Šta je to emulzija voća? Kupio sam voćni sok „adut” na kojem je pisalo da sadrži emulziju jagode. O čemu je reč i ima li tu uopšte voća, pitao je čitalac iz Beograda redakciju „Potrošača”.

Kako je reč o soku koji je robna marka „Deleza” („Maksi” i „Tempo”) pitali smo ovaj lanac o kakvom je soku reč i šta uopšte znači emulzija jagode u ovom napitku.

– Emulzija jagode je jedan od sastojaka koje proizvođač koristi u proizvodnji soka „adut” crveni miks, a reč je o mešanom bistrom voćnom koktelu. Ova sirovina sadrži vodu, arome i prirodno identične aromatične supstance koje su prema strukturi identične supstancama koje su prirodno prisutne u odgovarajućem materijalu biljnog porekla, što je u ovom slučaju jagoda – navodi se u odgovoru „Deleza”.

U Poljoprivrednoj inspekciji, zaduženoj za kontrolu ispravnosti i kvaliteta voćnih sokova na našem tržištu, kažu da nije reč o nečemu što je nedozvoljeno, ali ističu da je emulzija smeša dve nemešive tečnosti.

– To je nestabilna smeša koja se brzo nakon mešanja ponovo razdvaja na svoje sastojke – kažu u Poljoprivrednoj inspekciji, pa ih je zbog toga pre upotrebe potrebno promućkati.

Međutim, cena otkriva mnogo toga. Ukoliko sok koji sadrži emulziju, kako kaže naš čitalac, košta manje od 70 dinara, a voćni sok često i preko 130 dinara, jasno je da kvalitet ne može biti isti. To primećuju i u vodećim potrošačkim organizacijama. Prema rečima Gorana Papovića, predsednika Nacionalne organizacije potrošača Srbije, tržište Srbije se već godinama suočava sa problemima kada su voćni sokovi u pitanju.

– Pravilnici poznaju voćne sokove i nektare, a ne bilo kakve emulzije. Jasno je da je reč o nižem kvalitetu proizvoda na uštrb niže cene. Osim toga, stalno se prolongira donošenje Pravilnika o deklarisanju na kojem mi insistiramo. On bi bio koristan upravo za ove situacije jer bi regulisao na primer to da proizvođači ne mogu da stave sliku voća na ambalažu napitka koji gotovo da i ne sadrži voće – kaže Papović.

Šta je sok, a šta nektar

Osim emulzije voća koja je zbunila kupce, nepoznanica za mnoge je i to koja je razlika između voćnog soka i nektara. U Poljoprivrednoj inspekciji imaju objašnjenje:

– Voćni sok je proizvod dobijen mehaničkom preradom jedne ili više vrsta tehnološki zrelog, svežeg, ohlađenog ili zamrznutog voća, konzervisan isključivo fizičkim postupcima čiji ukus, boja i aroma moraju da budu karakteristični za vrstu voća od koga je voćni sok proizveden. Aroma, voćna pulpa ili voćne ćelije koje su izdvojene iz soka u toku proizvodnje mogu da se vrate u isti voćni sok – objašnjavaju u Poljoprivrednoj inspekciji.

Za razliku od soka, u nektaru može da ima i drugih sastojaka.

– Voćni nektar je proizvod koji se dobija dodavanjem vode i šećera ili meda u voćni sok, voćni sok od koncentrisanog voćnog soka, koncentrisani voćni sok, voćni sok u prahu ili u voćnu kašu, koncentrovanu voćnu kašu ili mešavinu tih proizvoda – objasnili su, dodajući da u proizvodnji voćnog nektara može da se doda i voda, ali u propisanim količinama.

Što se tiče šećera i meda, oni mogu da se dodaju do 20 odsto od ukupne mase gotovog proizvoda, pri proizvodnji voćnih nektara bez dodatka šećera ili voćnih nektara sa niskom energetskom vrednošću, šećeri mogu da se zamene i zaslađivačima.

Nema nezavisnih ispitivanja kvaliteta

Foto: bigevil600 / sxc.hu
Poslednje veliko nezavisno ispitivanje kvaliteta voćnih sokova na našem tržištu obavljeno je pre čak četiri godine. Iako su tada rezultati bili alarmantni, ponovnih velikih akcija nije bilo, navode u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije.

– Mi smo uradili veliko ispitivanje kvaliteta još 2009. godine. Analizirali smo 55 sokova od osam najvećih proizvođača. Rezultati su bili poražavajući jer čak trećina tada nije odgovarala Pravilniku o kvalitetu. Uprkos tome, država nije reagovala onako kako smo očekivali, već su nadležni rekli da je ta akcija bila edukativnog karaktera – navodi Papović.

Posle mnogobrojnih odlaganja, ove godine na snagu je stupio i novi Pravilnik o kvalitetu voćnih sokova, pa će NOPS čim prikupi finansijska sredstva pokušati da ponovi sličnu akciju. Cilj je da se ponovo javno objavi da li zaista u voćnim sokovima ima onoliko voća koliko to proizvođači tvrde i kakav je generalno kvalitet ovih napitaka na našem tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: