Upala mišića: Klin se klinom izbija

Stručnjaci su dugo mislili da je opuštajuća masaža najbolja za bolove usled upale mišića nastale zbog intenzivnog vežbanja. Ipak, novo istraživanje ukazuje na upravo suprotno – sve što je potrebno je da još vežbate.

Zdravlje

Izvor: Daily Mail

Petak, 12.04.2013.

12:21

Default images

Ranija istraživanja pokazala su da masaža može olakšati bolove u mišićima. Kako bi je uporedio sa laganim vežbama, profesor Lars Andersen iz Nacionalnog istraživačkog centra u Kopenhagenu ispitao je 20 žena da rade vežbe za ramena na spravama u teretani.

Fokus je bio na trapezastom mišiću između vrata i ramena. Dva dana kasne, ono su došle u laboratoriju pod upalom mišića. U proseku, bol je ocenjen peticom na skali od jedan do deset.

Žene su zatim dobile desetminutnu masažu jednog ramena, a za drugo radili deset minuta treninga “oporavljanja” koje su uključivale sličnu vežbu kao i prethodnog puta, s tim što su težine bile manje.

Profesor Andersen je otkrio da su i masaža i vežba bile efikasne u ublažavanju upale mišića.

Efekat je bio na vrhuncu deset minuta posle svakog tretmana, a žene su prijavile da u proseku osećaju 0,8 odsto manje bola posle vežbanja, a 0,7 odsto posle masaže.

Profesor Anderson naglašava da profesionalni sportisti i dugogodišnji rekreativci verovatno neće osećati nikakvu promenu, bez obzira na to koji tretman primene.

Nije poznato kako masaža ili vežba olakšavaju bolove u mišićima, ali stručnjaci smatraju da razlog možda leži u lakšem oslobađanju od biprodukata metabolizma poput mlečne kiseline koja oštećuje tkiva.

Andersen preporučuje da vežba za olakšavanje bolova bude blaga.

Efekat nije veliki i nudi samo privremeno olakšanje, ali vam za ovaj tretman ne treba novac niti obučen terapeut, naglašava on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: