Danas je dan dece obolele od raka

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) saopštilo je da će Svetski dan dece obolele od raka, 15. februar, biti obeležen kampanjom "Ljubav leči" u sva tri centra gde se leče deca od raka - u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.02.2011.

09:58

Default images

Na Svetski dan dece obolele od raka, pored zabavnog programa, biće organizovana i akcija prikupljanja novčanih sredstava za projekat psiho -socijalne pomoći roditeljima i deci oboleloj od raka, koji će biti sproveden na svih pet hemato-onkoloških odeljenja u sva tri centra.

Sredstva će biti prikupljena prodajom malih liciderskih srca, a za svako dečje odeljenje namenjeno je po jedno veliko srce.

Cilj je da se na svakom srcu sakupi po 1.000 poruka podrške, jer prema japanskoj legendi, bolesnik će ozdraviti kada dobije toliki broj pozdrava.

Cilj akcije je edukacija šire javnosti i povećanje nivoa svesti društvene zajednice o problematici raka kod dece, poboljšanje uslova lečenja i rehabilitacije obolele dece, kao i pružanje moralne i materijalne pomoći njihovim porodicama.

Svetski dan dece obolele od raka biće obeležen i održavanjem skupa "Rana dijagnostika-veća šansa za izlečenje" u Aranđelovcu kom će prisustvovati predstavnici Ministarstva zdravlja, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Medicinskog centra i Opšte bolnice u Aranđelovcu i drugi stručnjaci.

NURDOR podseća da svakog dana jedno dete oboli, a svake nedelje jedno dete umre od raka u Srbiji.

Više od 400 dece se leči od raka tokom godine u Srbiji, a procenat uzlečenja je velik i njih 60 odsto ima sreću da se izleči.

Najčešće maligno oboljenje kod dece je akutna leukemija, gde je procenat izlečenja najveći, a terapija traje 105 nedelja, podseća se u saopštenju.

Predsednica Udruženja "Uvek s decom" Mileva Ličina ističe da je rana dijagnostika i uočavanje prvih simptoma veoma važno, dodajući da su najčešći simptomi učestali bolovi na određenim mestima, mučnina, poremećaj apetita, a da je neophodno obratititi se lekaru ako ti bolovi ne jenjavaju ili postaju učestaliji.

Načelnik službe za transplantaciju koštane srži i kriobiologiju Instituta za majku i dete dr Dragana Vujić kazala je da se u toj ustanovi može raditi transplatancija matičnih ćelija hematopoeze navodeći da se danas obavlja sve veći broj transplantacija i da sve veći broj dece ima višegodišnje preživljavanje.

Foto: doriana / www.sxc.hu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: