Novi soj koronavirusa u Južnoj Africi

Radi se o potencijalnoj varijanti koju su nazvali PANGO C.1.2, a koja je mutirala od svih već poznatih varijanti.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.08.2021.

10:00

Novi soj koronavirusa u Južnoj Africi
Ilustracija Foto: Shutterstock, ETAJOE

Ovaj soj je prvi put identifikovan u maju 2021. godine i evoluirao je od C.1, jedne od mutacija koja je dominirala u prvom talasom infekcije SARS-CoV-2 u Južnoj Africi, a poslednji put je otkrivena u januaru 2021. C.1.2 je od tada otkrivena u većini provincija u Južnoj Africi i u sedam drugih zemalja u Africi, Evropi, Aziji i Okeaniji.

Novi soj koronavirusa – C.1.2 je pronađen u Južnoj Africi i nekoliko drugih zemalja, i zabrinjava jer bi mogao da bude zarazniji od ostalih i otporan na vakcine, piše u novom istraživanju južnoafričkog Instituta za zarazne bolesti. Istraživanje i dalje očekuje kompletnu recenziju.

Studija je otkrila dosledno povećanje broja genoma C.1.2 u Južnoj Africi na mesečnom nivou, koji je porastao sa 0,2% genoma u maju na 1,6% u junu, a zatim na 2% u julu, slično povećanju sa postojećim beta i delta sojevima.

Naučnici su dodali da su potrebne dalje analize da bi se razumeo tačan uticaj mutacija i utvrdilo da li novi soj ima "konkurentsku prednost" u odnosu na delta soj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: