Biontek: Vakcina štiti od novih sojeva kovida 19, neće biti potrebne nove

Vakcina protiv kovida 19 koju su razvili Fajzer i Biontek verovatno štiti i od zaraznijeg soja virusa koji je otkriven u Britaniji i raširio se svetom, pokazuju rezultati poslednjih laboratorijskih testova Bionteka.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ/POOL
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ/POOL

Ohrabrujući rezultati analize preko krvi učesnika u novim ispitivanjima koje je sproveo nemački Biontek zasnovani su na opsežnijim istraživanjima od onih koje je američki proizvođač lekova Fajzer objavio prošle nedelje, prenosi Rojters.

Prošle nedelje je Fajzer saopštio da je slična laboratorijska studija pokazala da je vakcina efikasna protiv jedne ključne mutacije, nazvane N501Y, pronađene u obe visoko prenosive nove varijante koje se šire u Britaniji i Južnoj Africi.

Najnovija studija Bionteka, objavljena na sajtu bioRxiv.org, koja još nije recenzirana, sprovedena je na sintetičkom virusu sa 10 mutacija koje su karakteristične za varijantu poznatu kao B117 identifikovanu u Britaniji, a među 11 autora studije su Ugur Sahin i Ozlem Tureci, suosnivači Bionteka.

Ova studija pruža dalju nadu, jer se u Britaniji svakodnevno beleži rekordan broj smrtnih slučajeva od kovida 19, za koje se veruje da je odgovoran prenosiviji soj infekcije, a to takođe znači da razvoj vakcina za ovu bolest za sada ne bi morao da se krene ispočetka, navodi agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu