Naučnici tvrde - Homeopatija je samo placebo

Najnovije istraživanje koje se bavi zdravstvenim problemima ukazalo je da homeopatski lekovi nisu ništa delotvorniji od placebo efekta.

Izvor: B92

Sreda, 11.03.2015.

15:06

Default images
Foto: Thinkstock

Prema proceni saveta Nacionalnog zdravlja i medicine u Australiji, alternativna medicina ne leči hronična, ozbiljna ni ona stanja koja mogu da postanu ozbiljna, prenosi Indipendent.

Homeopatija se zasniva na premisi da supstance koje izazivaju bolesti mogu da postanu lekovi kada se razblaže u vodi ili tinkturi na bazi alkohola.

Savet je utvrdio da nema čvrstih dokaza koji pokazuju da je homeopatija efikasnija od šećernih pilula ili drugih placeba.

Izvršni direktor Varvik Anderson je izjavio da nisu postojala zdravstvena stanja koja bi pružila dokaze da je homeopatija delotvorna.

“Ljudi koji se opredele za homeopatiju mogu da ugroze svoje zdravlje ukoliko odbiju odgovarajuće lečenje”, dodao je Varvik.

Bolesti poput astme, migrene, stresa i prehlada su testirane na homeopatsko lečenje i utvrđeno je da ono nije ništa efikasnije od lažnih lekova.

Iako se homeopatija pokazala uspešnijom od placebo efekta kod bolesti poput HIV-a, hroničnog umora, čireva i depresije, za to nema dovoljno pouzdanih dokaza.

Tretman može da se smatra uspešnim ukoliko dovodi do poboljšanja zdravstvenog stanja, a nema nikakve veze sa placebo efektom.

Britanske i švajcarske zdravstvene ustanove su takođe zaključile da homeopatija nije dovoljno efikasna da bi je država finansirala.

Šta vi mislite o homeopatiji?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: