Rak je i pitanje vaših izbora, razmislite pred 2015.

Skoro polovina otkrivenih kancera u Velikoj Britaniji, odnosno 600.000 na godišnjem nivou, mogli bi da budu izbegnuti samo pomoću zdravijih životnih odluka, kažu britanski eksperti.

Izvor: B92

Petak, 26.12.2014.

13:20

Default images

Poslednje istraživanje britanske organizacije za istraživanje malignih oboljenja pokazuje da je pušenje najveći faktor rizika koji može da se izbegne, a blizu iza njega je nezdrava ishrana.

Organizacija u svetlu praznika apeluje na sve ljude da u svoje novogodišnje odluke uvrste i one koje se tiču njihovog zdravlja, među kojima bi trebalo da se nađu i smanjenje unosa alkohola i veća fizička aktivnost.

Istraživanje je obuhvatilo podatke iz pet godina, od 2007. do 2011. godine, i ustanovljeno je da je 300.000 slučajeva direktno povezano sa pušenjem, a 145.000 sa nezdravom ishranom, na trećem mestu je gojaznost 88.000, a četvrtom alkohol sa 62.200 slučajeva.

Među značajnim faktorima rizika su i neadekvatno izlaganje suncu i nedostatak fizičke aktivnosti.

"Sada više nema mnogo sumnje u to da određeni životni izbori mogu da imaju veliki uticaj na rizik od malignih oboljenja. Na to upućuju brojna istraživanja rađena širom sveta i sva uvek upućuju na iste faktore. Naravno da svako od nas tokom praznika sebe počasti nečim, i niko ne želi da se zabrani dobra pita, pečenje ili čaša vina, ali mislimo da je vreme da se razmisli o zdravim navikama u 2015. godini", kaže profesor Maks Parkin sa Univerziteta Kraljica Marija.

Kako kaže, zdrav život ne može da garantuje nekome da će biti potpuno siguran, ali svako svojim ponašanjem može bar da uveća šanse da sve bude u redu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: