Beli luk je dobar za vaše srce

Sasvim mala količina belog luka dovoljna je za zdravlje srca, opuštanje krvnih sudova i dopremanje dovoljne količine kiseonika i zato lekari savetuju da što češće koristite jedan od najsmrdljivijih prirodnih lekova.

Izvor: B92

Sreda, 12.03.2014.

10:05

Default images

Beli luk je idealan za zdravlje srca, a ključ je u alicinu, materiji odgovornoj za ozloglašeni "sumporni zadah".

Alicin se razgrađuje na manje sastojke koji reaguju sa crvenim krvnim zrncima i stvaraju spoj koji opušta krvne sudove i omogućava dobar protok krvi. Osim toga, smanjuje krvni pritisak i omogućava da se putem krvi prenosi više kiseonika do organa i tako olakšava rad srca.

Ranije, brojna druga istraživanja otkrila su sledeće:

- Na Univerzitetu u Osaki je utvrđeno da beli luk usporava rast ćelija raka u debelom crevu.
- Jedna studija Univerziteta Jundai u Indiji potvrdila je da beli luk posle infarkta ili operacije srca ublažava posledice i ubrzava regeneraciju.
- Naučnici šangajskog Instituta za rak su dokazali da muškarci koji svaki dan jedu po dva čena belog luka smanjuju rizik od oboljenja prostate do 50%.
- Prema studiji sprovedenoj na Institutu za srce i krvotok u Majncu, osobe koje godinama jedu beli luk izgledaju u starosti sedam do deset godina mlađe i imaju elastičnije krvne sudove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: