Zašto je vitamin C tako važan?

Jak imunitet je najbolja odbrana tela od bakterija i virusa koji bi, da nemamo imuni sistem, bez problema ušli u telo i uništili zdravlje.

Izvor: NoviMagazin.rs

Utorak, 18.02.2014.

17:26

Default images

Telu je potreban svakodnevan izvor hranljivih materija kako bi normalno funkcionisalo. Vitamin C je jedna od najvažnijih materija potrebna za rad imunog sistema.

Uništava strana tela

Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, stimuliše proizvodnju interferona i deaktivira viruse koji uzrokuju dečju paralizu, prehladu, male boginje, zauške i herpes.

Ovaj vitamin je antioksidant i bori se s bakterijama dok ih potpuno ne uništi, uključujući bakterije koje mogu uzrokovati preteće bolesti, kao što su tetanus, stafilokoke i tuberkuloza .

Smanjuje hroničnu upalu u telu

Vitamin C deluje kao antihistamin i smanjuje upalu uzrokovanu alergijskim reakcijama. Takođe ublažava simptome alergija. Vitamin C povećava proizvodnju steroida, koji smanjuju upalu u telu. Rezultat je jak i otporan imunološki sistem.

Jača vezivno tkivo

Vitamin C igra važnu ulogu u sintezi novih kolagenih tkiva, kao što su vezivno tkivo u koži, mišićima, ligamentima i kostima. Šta su ova tkiva jača, to su otpornija na mikrobe.

Ćelije raka otpuštaju štetne enzime koji uništavaju kolagen i omogućavaju brzo širenje raka na druge stanice. Međutim, ako je tkivo kolagena jako, ćelije raka neće moći napraviti toliku štetu.

Povećava broj belih krvnih ćelija

Bele krvne ćelije su poput vojske imunog sistema, a vitamin C povećava njihovu proizvodnju i proizvodnju interferona u svim belim ćelijama.Šta više belih krvnih ćelija imate, to će imunološki sistem biti spremniji za borbu protiv bilo kakvih bakterija, mikroba ili virusa.

Podstiče proizvodnju antitela

Vitamin E je poznat po svojoj funkciji da pospešuje proizvodnju antitela kada je telo izloženo bakterijama. Vitamin C štiti vitamin E, pospešuje njegovu regeneraciju i na indirektan način podstiče proizvodnju antitela.

Pospešuje apsorpciju gvožđa

Optimalni nivo gvožđa je izrazito važna za jak imuni sistem. Telu je gvožđe neophodno da bi proizvodilo T ćelije koje igraju važnu ulogu u funkciji imunog sistema.

Nažalost, gvožđe je ponekad teško apsorbovati jer brojne materije koje unosimo otežavaju njegovu apsorpciju. Tu nastupa vitamin C koji pospešuje apsorpciju gvožđa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: