Metoda "čuti glasove" predstavljena u BG

Krajem protekle sedmice u Beogradu su održane edukativne radionice na kojima su zainteresovani polaznici bili upoznati sa metodom “čuti glasove” namenjenom uspostavljanju drugačijeg pristupa u radu sa osobama sa nesvakidašnjim čulnim iskustvima.

Izvor: B92

Utorak, 24.09.2013.

14:09

Default images

“Čuti glasove" je međunarodni pokret čiji se pristup zasniva na radu u grupama radi pružanja mogućnosti korisnicima da na ravnopravnoj osnovi podele svoja iskustva sa drugim ljudima koji su imali senzorna iskustva (čuju glasove, imaju vizije, osećaju taktilne senzacije)

Ovakav način tretiranja osoba sa problemima mentalnog zdravlja predstavlja alternativu uobičajenim medicinskim metodama.

Kroz rad sa osobama koje doživljavaju slična iskustva, insistira se na osnaživanju samih korisnika, kako bi im se kvalitet života poboljšao i kako bi razvili sposobnosti neophodne za suočavanje sa svakodnevnim problemima.

Rezultati primene ovakvog pristupa su brojni i veoma korisni (bolji san, bolja komunikacija sa drugima, razvijanje samopouzdanja, prihvatanje sebe, lakše suočavanje sa problemima...).

Na radionicama po metodi "čuti glasove" polaznici su se upoznali sa drugačijim pristupom problemima mentalnog zdravlja, posebno kada su u pitanju osobe koje imaju nesvakidašnja senzorna iskustva.
Najsnažniji utisak na polaznike ostavila je Rejčel Vadingam (Rachel Waddingham), koja i sama ima ova nesvakidašnja iskustva i koja se oporavila od šizofrenije. Rejčel je sa prisutnima podelila svoju životnu priču, koja nikoga nije ostavila ravnodušnim. To je podstaklo učesnike radionice koji i sami imaju problema sa mentalnim zdravljem, pa su aktivno učestvovali i razmenjivali iskustva sa Rejčel.

Važnu ulogu u celom procesu imala je Slobodanka Popović, porodični psihoterapeut, koja je od 2011. uključena u projekat “Hearing Voices” i koja je najzaslužnija za ovu značajnu posetu Beogradu.

Prema rečima Dejana Vulinovića, člana udruženja korisnika psihijatrijskih usluga Duša, ovaj novi metod deluje kao alternativni, zdraviji način da se čovek izbori sa svojim vizijama i halucinacijama, kroz razgovor sa drugima i preko potrebnu podršku okruženja, umesto da se sam besciljno bori sa svojim problemima.

Treba spomenuti i uključenje Adija Hasanbašića, predsednika udruženja Metanoia iz Sarajeva, koji je, u saradnji sa beogradskim udruženjem Prostor, organizovao ovo gostovanje projekta “Čuti glasove”.

Organizacije iz Beograda i Sarajeva udružene su u želji da se na ovim prostorima ponude novi pristupi tretmanu mentalnih oboljenja, a iskustva učesnika radionica pokazuju da interesovanje svakako postoji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: