Ružičasto svetlo protiv raka dojke

Povodom obeležavanja prvog Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, 20. marta, najznačajnija zdanja u Beogradu u utorak i sredu u večernjim časovima su osvetljena ružičastom bojom koja simbolizuje borbu protiv raka dojke.

Izvor: Izvor: B92

Sreda, 20.03.2013.

19:00

Default images

Danas su se u domu Narodne Skupštine Srbije okupili predstavnici najviših državnih organa, zdravstvenih institucija koje se bave prevencijom i lečenjem malignih bolesti, brojne žene koje su preživele rak dojke i članovi njihovih porodica koji su im pružili podršku u ovoj teškoj borbi, kao i predstavnici kompanije Avon i Fonda B92, inicijatori ideje o uspostavljanju Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke.

Na simboičan način, kao podrška akciji, Dom Narodne skupštine Republike Srbije, spomenik knezu Mihailu na Trgu Republike, Glavna pošta, Avalski toranj, Most na Adi, spomenik Pobednik na Kalemegdanu i Palata Albanija su povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, 19 . i 20. marta obučeni u „novo ruho“ i osvetljeni reflektorima ružičaste boje.
Ministarka zdravlja, prof. dr Slavica Đukić Dejanović, izjavila je da sa zadovoljstvom učestvuje u obeležavanju prvog Nacionalnog dana za borbu protiv raka dojke. „Prevencija i rana dijagnostika su najefikasniji pristup unapređenju zdravlja, posebno kada je u pitanju kontrola malignih bolesti, koje su među najčešćim uzrocima oboljevanja i smrtnosti u Srbiji.

Rano dijagnostikovanje značajno povećava šanse za izlečenje i zato će ova godina biti u znaku skrining programa, koji će uspeti onda kada obuhvat žena, od 50-e do 69-e godine, bude približno 70 odsto, jer će to dovesti do značajnog pada smrtnosti. Cilj nam je nulta tolerancija na kasnu dijagnostiku“, naglasila je ministarka zdravlja prof. dr Slavica Đukić Dejanović.
Više od stotinu žena koje su se izborile sa ovom teškom bolešću došle su iz svih krajeva Srbije da pošalju poruku ohrabrenja, jer svojim primerom pokazuju da se rak dojke može uspešno izlečiti ako se otkrije na vreme. Specijalnim gošćama su ovom prilikom uručene simbolične plakete, kao „pobednicama u najvećoj životnoj borbi – borbi za život“.

„Dok smo zdravi i mladi, mislimo o mnogo čemu drugom što nam izgleda preče, ali bolest ne bira žrtve. Kada se jednom suočimo sa bitkom za život, moramo da skupimo svu snagu i hrabrost i da u toj bici istrajemo. Veliku zahvalnost dugujem lekarima koji su mi pomogli da se izlečim i nastavim život, ali pre svega želim da kažem da je podrška porodice neizmerno važna i verujem da bez mojih najbližih ne bih u tome uspela.

Danas sam srećna majka i želim da moja poruka nade i ohrabrenja stigne odavde do svake žene kojoj je upućena“, rekla je Maja Arsić, iz Vranja, koja je u mladosti preživela rak dojke i posle uspešnog lečenja postala majka.
"Imam utisak da grešimo u strategiji. Stalno se branimo od raka, imamo pasivan odnos, u defanzivi smo, mnogo pažnje poklanjamo terapijama, lekovima ...", rekao je Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Fonda B92.

"Umesto da napadnemo rak, da otvorimo najširi front protiv raka i da mu ne dozvolimo da se razvija, širi, da nas napada i radi šta hoće, da upravlja našim sudbinama i sudbinama naših najbližih. Umesto da čekamo da nam se pacijenti pojavljuju oboleli i u teškoj situaciji, potrebno je da sednemo u pokretne kamione mamografe, da uključimo sve digitalne i analogne mamografe, ima ih dovoljno, da pozovemo sve žene koje su u godinama kada ima je neophodan redovan preventivni pregled i ne izuvamo se dok se ne uspostavi mehanizam preventivnih pregleda koji će masovnije otrivati rak u najranijim fazama i saseći ga u korenu.
Nacionalni dan za borbu protiv raka dojke će ubuduće redovno biti obeležavan odgovarajućim manifestacijama, u cilju prevencije i kontinuiranog podizanja svesti o raku dojke tokom cele godine, a ne samo tokom oktobra, meseca kada se obeležava Svetski dan borbe protiv raka dojke.

Cilj akcije je da se javnosti skrene pažnja na rak dojke koji svake godine pogađa hiljade žena širom Srbije.Novi praznik je ove godine uveden u Kalendar javnog zdravlja Republike Srbije i obeležavaće se 20. marta, prvog dana proleća.

Inicijatori ideje o uspostavljanju Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke su kompanija Avon i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: