Kako pravilno očistiti uši?

Imate osećaj da su vam uši pune sekreta, a ne možete da ga dohvatite štapićem za čišćenje? Ne pokušavajte sami da ga se oslobodite.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.10.2012.

20:15

Default images

Lekari upozoravaju da su štapići za čišćenje ušiju, kao i uklanjanje ušne masti uz pomoć sveća veoma opasni i da se sekret treba ostaviti takvim kakav jeste, izuzev ako zbog njega osećate određene tegobe.

Cerumen (medicinski naziv) je deo sistema čišćenja ušiju koji je zadužen da spreči prolazak prašine, prljavštine, bakterija, pa čak i buba u ušni kanal.

On se širi ušnim kanalom pokretima vilice i luči se istom brzinom kao, recimo, nokti. Kada stigne do otvora ušiju, obično se sasuši, pretvori u prašinu i otpadne i bez vaše intervencije.

Proces nije uvek jednostavan. Previše ušne masti koja je suviše suva ili lepljiva može stvoriti začepljenje, a sklonost ovom problemu obično je uslovljena genetikom.

Nošenje slušalica ili slušnih aparata, kao i česta upotreba čepova za uši može takođe izazvati poremećaje lučenja.

Kada višak voska očvrsne ili bude potisnut duž kanala, može ostati van domašaja, a to pogađa oko 10 odsto dece, pet odsto zdravih odraslih i oko 57 odsto starijih osoba.

Višak voska je jedan od najčešćih uzročnika delimičnog gubitka sluha, ali je i najlakše izlečiv.

Možete ga i sami očistiti u kućnim uslovima, ali samo ako pažljivo pratite nekoliko pravila.

Ne smete koristiti štapiće za uši, čačkalice ili neke slične oštre predmete koji mogu probušiti bubnu opnu.

Zapravo, svaki pokušaj da očistite vosak iz ušiju može izazvati nabijanje sekreta u dnu kanala.

Najbolje je da povremeno nakapate nekoliko kapi mineralnog ili bebi ulja u uvo, sačekate da sekret omekša, a zatim se okrenete na drugu stranu i pustite ga da sam iscuri.

Ako je potrebna dodatna intervencija, isprobajte da ubrizgate malo tečnosti špricem u uvo ili nagnite glavu pod tušem.

Posle nekoliko minuta se ispravite i pustite da voda, zajedno sa ušnom masti isteče iz uva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: