Svrab je znak mnogih bolesti

Svrab ili pruritus može da ukaže na suvu kožu, dijabetes, malignitet, ali i na infektivne i bolesti unutrašnjih organa, neurološke i psihijatrijske probleme, ali i da bude posledica uzimanja lekova.

Izvor: Izvor: novosti, Z. O. Joksoviæ

Sreda, 17.10.2012.

08:50

Default images

Na svrab se često ne obraća prevelika pažnja, pretpostavlja se da je manifestacija kožnih problema ili alergije, međutim, može da bude upozorenje na vrlo ozbiljne bolesti. Koliko je svrab važan simptom pokazuje i nedavno održan edukativni skup pod pokroviteljstvom Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva, u organizaciji dermatovenerologa prof. dr Đorđija Karadaglića i Marine Jovanović iz Klinike za kožne i polne bolesti u Novom Sadu.

Na šta sve svrab ukazuje i upozorava i kada se treba javiti stručnjaku, za čitaoce "Života plus" objašljava prof. dr Đorđije Karadaglić.

- Svrab ili pruritus može da ukaže i na neke infektivne bolesti, kao i na bolesti unutrašnjih organa, neurološke i psihijatrijske probleme, ali i da bude posledica uzimanja lekova. Javlja se kod pacijenata svih uzrasta, pri čemu je posebno izražen kod starijih osoba. Iako ne postoje precizni statistički podaci, zna se da od svraba pati jako veliki broj bolesnika.

* Koje kožne bolesti su praćene svrabom?

- Svrab se javlja kod psorijaze, dečjeg ekcema, suve kože, koprivnjače, šuge, ali i kod drugih bolesti karakterističnih za kožnu regiju, pa čak i kod akni. Na svrab koji se javlja u perianalnoj regiji (oko rektuma) posebno treba obratiti pažnju jer mogu da ga uzrokuju crevni paraziti, gljivične i seboroične promene, alergijski kontaktni dermatitis, bakterijske infekcije, malignitet, dijabetes, pa čak i psihogeni faktori. Takođe, ne treba ignorisati ni svrab stidne regije koji najčešće nastaje kao posledica iritacije u kontaktu sa kozmetičkim ili drugim preparatima, kao posledica ekcema, kandidoze, psorijaze... Ipak, treba naglasiti da je bez obzira na navedene razloge, svrab najučestaliji kod dečjeg ekcema ili pacijenata sa suvom kožom. Sa starenjem koža postaje sve suvlja, pa je shodno tome i svrab intenzivniji.

* A kada je reč o drugim bolestima?

- Kod infektivnih bolesti svrab je takođe veoma izražen, pogotovo kod šuge i kod crevne zaraze, naročito kod enterobioze do koje dovode parazitarne infekcije u stolici. Isto se dešava i kod strongiloidoze, koju takođe uzrokuju paraziti u stolici. Osipi po koži vrlo često propraćeni su svrabom, kao i neke autoimune bolesti. Posebno intenzivan svrab može se javiti kod eritemskog lupusa, sistemske skleroze, kao i siegrenovog sindroma kojeg karakteriše suva sluzokoža usta, jezika, očnih kapaka... Svrab je izražen i kod buloznih bolesti pemfigus gde su prisutni plikovi na koži, ali i kod hepatobilijarnih bolesti, odnosno oboljenja jetre i žučnih puteva. Endokrine i maligne bolesti takođe se manifestuju svrabom. "Lista" bolesti koje se mogu manifestovati ovom neprijatnom pojavom prilično je dugačka.

* Kada je svrab naročito izražen?

- Kada je u pitanju osetljiva kože koja je sama po sebi reaktivna, hiperaktivna i iritabilna. Ona se prepoznaje po crvenilu, svrabu, bockanju i pečenju. Do ovakvog stanja kože mogu da dovedu fizički faktori kao što je ultravioletna radijacija, ali i preterana upotreba kozmetičkih sredstava, sapuna, pa i vode. Osetljiva koža nije samo koža lica, već posebno treba voditi računa o koži glave i šaka.

Inače, svrab može biti vrlo intenzivan ili jedva prisutan, danonoćan ili da se javlja samo u određenom dobu dana. Može da zahvati celo telo ili pojedine delove tela. U svakom slučaju, kada ometa svakodnevno funkcionisanje treba se obratiti stručnjaku.

REAKCIJA NA LEK
Svrab može da se javi i kao posledica uzimanja lekova oralno ili preko kože. Može da se ispolji pri prvom, ali i pri svakom sledećem uzimanju ili nanošenju leka. Međutim, vrlo je teško razlikovati svrab kao posledicu uzimanja medikamenata, a otežavajuća okolnost je i što na stotine lekova mogu biti izazivači svraba.

Takav je, primera radi, antibiotik vankomicin, koji može da izazove "sindrom crvenog čoveka". Pacijent nakon uzimanja ovog antibiotika može biti crven po celom telu ili samo u gornjem delu trupa. Istovremeno, svrab mogu izazvati i antimalarici, opijati, penicilini i tetraciklini, antiepileptici, kontraceptivi, a vrlo često i kortikosteroidi.

BUBREZI I JETRA
Veoma neprijatan i intenzivan svrab ispoljava se kod hronične bolesti bubrega, gde između 25 do 50 odsto bolesnika ima generalizovan pruritus. Ostali imaju svrab na koži leđa, lica, mestu šanta, odnosno mestu na ruci gde stoji kanila. Kod bolesti jetre svrab takođe može biti nesnošljiv bilo da se radi o zastoju oticanja žuči zbog spoljašnjeg pritiska na ovaj organ, ili oštećenja žučnih vodova u samoj jetri.

Foto: magerymajestic/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: