Deca i piće – gde roditelji greše?

Da li treba dozvoliti deci da probaju alkohol pod roditeljskim nadzorom? Hoće li deca tako steći zdraviji odnositi prema alkoholu ili će ih to odvesti u probleme?

Izvor: B92

Petak, 21.09.2012.

19:05

Default images

Podatak da većina školaraca prvi put proba alkohol sa devet godina može, a i ne mora biti zabrinjavajući. Prvi susret sa alkoholom deca najčešće imaju uz roditeljsku dozvolu, jer upravo oni često deci dozvojavaju da probaju njihovo piće. Mnoge majke to čine kako bi izbegle praksu “zabranjenog voća” i sprečile kasnije alkoholisanje svoje dece. Međutim, novo istraživanje pokazuje da nisu u pravu.

Oko hiljadu majki i njihovih školaraca učestvovalo je u američkom istraživanju čije je rezultate objavio časopis “Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine”. Ispostavilo se da do četrdeset posto majki veruje kako će tokom odrastanja njihova deca manje eksperimentisati sa alkoholom, ukoliko ga prvi put probaju kod kuće.

Svaka treća majka veruje da će, ukoliko zabrani detetu alkohol, ono poželeti da isto proba van kuće. Svaka peta veruje da će se dete koje je probalo alkohol kod kuće, lakše nositi sa pritiskom vršnjaka da krišom isprobava različita pića.

Međutim, ispostavilo se da ovoga puta majke nisu u pravu. Primera radi, deca koja su u petom razredu probala alkohol kod kuće, pre svojih vršnjaka počinju sa samostalnim konzumiranjem alkoholnih pića. Istraživanje je pokazalo i da su desetogodišnjaci i desetogodišnjakinje, koji su se prvi put sa alkoholom upoznali u krugu porodice, već u četrnaestoj godini osećali slobodno u vezi sa ispijanjem alkoholnih pića.

Stoga autorka studije Kristin Džekson, zdravstvena analitičarka Istraživačkog instituta Severne Karoline, upozorava da se slobodnija politika u odnosu deca-alkohol roditeljima može obiti o glavu, te da nije preporučljivo dozvoliti deci da "popiju samo malo vašeg pića".

Sledeća studija koju ona najavljuje baviće se odnosom uzrasta u kojem deca prvi put probaju alkohol sa njihovim eventualnim alkoholičarskim problemima u starosti.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: