Kako izabrati najbolji antidepresiv

Tim stručnjaka s londonskog Kingz koledža je identifikovao biološke markere u krvi koji mogu da omoguće lakarima da odaberu najbolju vrstu lečenja za svakog pojedinačnog pacijenta obolelog od depresije.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.09.2012.

11:08

Default images

Karmine Pariante i grupa njegovih kolega sa tog koledža je utvrdila da visok nivo zapaljenskih procesa, koji se pokazuje u sadržaju tri biološka markera u krvi, predstavlja deo mehanizma koji vodi ka depresiji, naročito nekim njenim oblicima koji ne reaguju najbolje na niske i osrednje doze antidepresiva, prenosi Rojters.

Teža depresija pogađa oko 20 odsto ljudi u svetu u nekom periodu života, a Svetska zdravstvena organizacija (SZO) predvidja da će već do 2020. depresija da se izjednači sa srčanim bolestima po opterećenju koje će predstavljati za zdravstvene fondove.

Na tržištu postoji veliki broj antidepresiva, uključujući i najbolje prodavane "prozak" i "seroksat", ali je opšte prihvaćeno mišljenje da ovi lekovi deluju na samo polovinu pacijenata, pa i na njih ne uvek.

Londonski tim je tokom osam nedelja pratio dejstvo dva antidepresanta "escitaloprama" i "nortriptilina" na grupu pacijenata, mereći nivo tri biomarkera u njihovoj krvi pre i posle uzimanja leka.

Dotični lekovi se, inače, u Britaniji i mnogim drugim zemljama smatraju medikamentima prve linije protiv depresije.

Utvrđeno je da su pacijenti kojima nakon osam nedelja nije bilo ništa bolje, baš oni kod kojih su registrovani najviši nivoi tri markera zapaljenja.

To ukazuje da bi na osnovu nivoa ovih markera lekari unapred mogli da znaju za koje je pacijente najmanje verovatno da će reagovati na terapiju pa bi za njih mogli da propišu ili veće doze leka ili lečenje kombinovanim medikamentima.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: