Mobilni telefoni (ipak) nisu štetni

Nova studija sprovedena u Norveškoj otkrila je da mobilni telefoni i bežični internet ne izazivaju rak niti predstavljaju bilo kakav rizik po zdravlje.

Izvor: B92

Sreda, 19.09.2012.

12:29

Default images

Ranija istraživanja su pokazala da mobilni telefoni i drugi transmiteri izlažu korisnike elektromagnetnim poljima niskog intenziteta što izaziva štetno zagrevanje telesnog tkiva, sterilnost kod muškaraca ili rak.

Međutim, norveški naučnici su pažljivo proučavali delovanje ovih elektromagnetnih polja i procenili da nema naučnog dokaza da ona predstavljaju rizik po zdravlje.

Ova polja se nalaze oko mobilnih telefona, bežičnih telefona i mreža, baza za telefone, transmitera i druge opreme za komunikaciju.

Raniji radovi fokusirali su se na povećani rizik od raka u glavi i vratu, ali norveški Komitet eksperata nije našao naučni dokaz za povezanost između korišćenja mobilnih i sve većeg broja obolelih od raka mozga u poslednjih 20 godina (od kada su mobilni telefoni u upotrebi).

Komitet nije pronašao dokaz ni da izloženost elektromagnetnom polju niskog intenziteta nanosi štetu reproduktivnim organima ili utiče na promene u endokrinom i imunom sistemu.

Naučnici su takođe otkrili da mobilni telefoni i druga oprema nisu povezani sa elektromagnetnom hiperosetljivošću ali priznaju da simpotmi - glavobolja, nesvestica, stres, nesanica, problemi sa kožom i bol u mišićima - nisu umišljeni.

„Nemamo osnova da tvrdimo kako su ovi simptomi umišljeni”, kaže profesor Jan Aleksander, „ali veliki broj istraživanja nagoveštava da su uzroci tih simpotma različiti od fiizičkih efekata elektromagnetnih polja niskog intenziteta oko bežičnih transmitera i druge opreme”.

Ipak, Norvežani upozoravaju da bi korisnici mobilnih uređaja trebalo da preduzmu neke mere predostrožnosti i da bi izloženost ovim uređajima trebalo da bude svedena na minimum.

U izveštaju se zaključuje da bi vlasti trebalo da obaveste korisnike da hands-free oprema značajno smanjuje izloženost elektromagnetnim poljima i da je njeno korišćenje preporučljivo.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: