Poremećaj sna rani znak Alchajmera

Poremećaji spavanja mogu biti rani znak Alchajmerove bolesti, pokazalo je američko istraživanje obavljeno na miševima koje bi, ukoliko se pokaže da važi i za ljude, moglo predstavljati važan pomak u ranom otkrivanju te bolesti.

Izvor: Tanjug

Utorak, 18.09.2012.

12:09

Default images

Portal Pliva prenosi da je upravo otkrivanje ranih znakova bolesti ključno u njenom lečenju.

Kod ljudi se problemi s pamćenjem javljaju tek u kasnijim fazama bolesti kada su delovi mozga nepovratno oštećeni, što znači da je lečenje teško ili nemoguće.

Naučnici smatraju da su naslage proteina beta amiloida na mozgu glavno obeležje bolesti, navodi se u časopisu "Science Translational Medicine".

Istraživanje je pokazalo da su miševi, kada su počeli da se stvaraju plakovi na mozgu počeli loše da spavaju.

Eksperimenti sprovedeni na Univerzitetu Vašington pokazali su da su miševi tokom dana spavali prosečno po 40 minuta svaki sat, ali čim su plakovi u mozgu počeli da se nakupljaju vreme spavanja se skratilo na prosečno pola sata.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: