Izloženost buci vodi ka infarktu

Hronična izloženost buci u velikom procentu povećava rizik od akutnog infarkta srca, tvrdi dr Stefan Vilih sa kolegama iz Univerzitetskog medicinskog centra u Berlinu.

Izvor: Izvor: novosti.rs

Ponedeljak, 17.09.2012.

10:19

Default images

Do ovog zaključka stručnjaci su došli na osnovu opsežnog višegodišnjeg istraživanja kojim je obuhvaćeno 4.115 pacijenata.

Svi pacijenti su primljeni za tri godine u njihov medicinski centar sa znacima akutnog infarkta srca.

Da bi saznali koliko je na pojavu infarkta, kao faktor rizika uticala i buka, napravili su upitnike na koje su pacijenti odgovarali.

Dobijeni odgovori pokazali su da su polovina žena i 30 odsto muškaraca bili konstantno izloženi buci, što je uticalo da dođe do ovog teškog oboljenja.

Stručnjaci su na izlečenim pacijentima dokazali da hronična buka dovodi do stresnih reakcija.

U takvoj situaciji dolazi do skoka krvnog pritiska i promene vrednosti lipida, odnosno masti u krvi.

Sve te neuobičajene promene dovode do ubrzanog nastanka koronarne bolesti srca, koja predstavlja osnov za pojavu infarkta.

Foto: www.freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: