Iza ovih naziva se skriva šećer

Šećer se u proizvodima može naći pod brojnim imenima. Ukoliko vam se učini da je nešto slatko to znači da u sebi sadrži šećer ili neki od veštačkih zaslađivača koji utiču na telo na isti način kao i šečer.

Izvor: B92

Nedelja, 16.09.2012.

14:43

Default images

Većina namirnica koje kupujemo u sebi sadrže šećer. Od 85.451 komercijalnog proizvoda na svetskom tržišu koje je bilo moguće kupiti od 2005. Do 2009. godine, skoro 75 odsto sadržalo je dodate zaslađivače.

Šećer, i drugi veštački zaslađivači su zapravo toliko toksični za ljudsko telo da bi ih trebalo zakonski regulisati poput alkohola i duvana, sudeći po istraživačima sa Univerziteta u Kaliforniji.

Brojni naučnici smatraju da šećer nisu samo „prazne kalorije“, već hemikalija koja u većim količinama postaje toksična za ljudsko telo. Glukoza, koju dobijamo iz kompleksnih ugljenih hidrata kao što su namirnice od celog zrna, bezbedno se metabolizuje u telu, dok fruktozu, element šećera, uglavnom razgrađuje jetra.

Već ovde mogu nastati problemi poput brojnih bolesti jetre koje dovode do otpornosti na insulin, jednog od razloga za dobijanje dijabetesa.

Pogledajte listu najčešćih naziva sastojaka iza kojih se krije šećer:

Koncentrovani voćni sok

On najčešće nosi ime po pravom voću, poput jabuke ili kruške, ali je u pitanju šećer. Sam naziv izvora šećera ovako zvuči zdravije, a carine su znatno niže za voće nego šećer.

Dekstroza

Desktroza je jednostavniji oblik glukoze, a veliki broj proizvođača smatra da potrošači imaju manje negativnih aoscijacija kada je u pitanju dekstroza u poređenju sa glukozom.

Kristalna fruktoza

Kristalna fruktoza je fruktoza koja se dobija iz kukuruza, a smatra se da je skoro 20 odsto slađa od šećera.

Maltoza

Maltoza je vrsta šećera koja se pravi od dva spojena molekula glukoze. Kukuruzni sirup sa maltozom je još jedan uobičajen zaslađivač koji se dobija drugačijim tretmanom kukuruza.

Isušeni sok trske

U pitanju je samo šećer dobijen drugačijim procesom. Iako je manje obrađen, što znači da sadrži tragove vitamina i minerala, i dalje sadrži istu količinu kalorija kao i šećer.

Slad

Ovaj zaslađivač se najčešće pravi od zrna ječma koja su procesuirana u šećer. Maltozu.

Fruktoza

Fruktoza je šećer koji se nalazi u voću. On je najslađa komponenta od svih komercijalno dostupnih šećera, a ukoliko se konzumira u velikim količinama veruje se da je jedan od uzročnika dijabetesa i gojaznosti.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: