Lek učinio da "on" postane "ona"

Jedna transrodna žena tvrdi da su joj pilule za sprečavanje opadanja kose promenile rodni identitet, a o tome je prvi put govorila na jednoj američkoj televiziji.

Izvor: B92

Subota, 15.09.2012.

16:20

Default images

Mendi (38) iz Tampe u Floridi, nekada je bila oženjen muškarac i otac Vilijam Meki, softverski inženjer, koji je uzimao generičku vereziju leka finasterida kako bi odložio naslednu ćelavost.

Nekoliko meseci posle uzimanja pilula, ona je primetila da njeno telo postaje ženstvenije.

Pilule je naručila preko interneta i nije bila sigurna šta tačno uzima.

Celu transformaciju nazvala je “borbom za život i smrt” i rekla u emisiji Anderson Show da je patila od napada panike i depresije dok se navikavala na promene u njenom telu.

“Već 2011. moj brak se raspao i živela sam sama. Imala sam fizičke simptome feminizacije: rast grudi i ženska osećanja. Svaki put kad sam pokušavala da prihvatim to što se dešava mom telu, obuzimala me je nekontrolisana panika”, kaže Mendi.

Ona je na posletku shvatila bi mogla da postane transrodna osoba.

“Rekla sam sebi da se moram srediti i krenuti napred. Počela sam da idem kod psihologa”, kaže ona.

Ona dodaje da nikad ranije nije preispitivala svoj rod, ali jeste seksualnost.

“Nikad nisam nosila žensku garderobu. Priznala sam javno na mom blogu i u nekoliko intervjua, kao i bivšoj supruzi i porodici da sam preispitivao svoju seksualnost kad sam bio mlađi.

Imam ujaka koji je gej i kao mlad sam se pitao da li sam možda biseksualan”, kaže on.

Neuroendokrinolog, Alan Džejkobs, smatra da na tako ozbiljne promene koje su se desile Mendi, finaserid nikako nije mogao da utiče. Ali...

“Mislim daje rod nešto s čim se rađamo, a dodatno se učvrsti socijalizacijom. Međutim, takve promene mogle su biti neželjeni efekat prestanka uzimanja leka”, smatra on.

Sindrom prestanka uzimanja finaserida manifestuje se padom testosterona, što je možda uticalo na to da Mendi počne da se oseća kao žena.

Ona trenutno ne uzima nikakve lekove, ali je zadržala ženstvene karakteristike. Neće se na tome zaustaviti, budući da želi da nastavi proces prelaska u žensko telo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: